Interessante tv-programma's over fitness

18 maart 2023 16:27 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels
Je hebt de knop omgezet. Het is de hoogste tijd om wat gezonder te leven en meer aandacht te besteden aan je persoonlijke conditie en fitness. Dus heb je je aangemeld bij een sportschool en ben je van plan om in je vrije tijd veel te fitnessen of te rennen en te fietsen in de vrije natuur. 

Uiteraard ben je ook van plan om aan je eetpatroon te werken.  Bij een gezonde stijl van leven hoort immers ook gezonde voeding. Je bent in staat om jezelf te motiveren, maar je vindt het toch fijn als je ondersteuning krijgt bijv. door goede tv-programma's over fitness. Wij stellen er een aantal aan je voor.

Wat hoort er in gezonde en uitgebalanceerde voeding te zitten?

Eerst gaan we het hebben over de basisbestanddelen van gezonde voeding. Je lichaam heeft energieleveranciers en bouwstoffen nodig. De belangrijkste energiebronnen zijn vetten en koolhydraten. Naast bouwstoffen en energiebronnen heeft je lichaam ook vitamines, mineralen en spoorelementen nodig. Als bouwstoffen gebruikt je lichaam eiwitten, ook bekend als proteïnen.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Niet elk aminozuur hoeft per se in je voeding te zitten. Ons lichaam gebruikt een twintigtal om eiwitten aan te maken. Een aminozuur dat je zelf kunt aanmaken, noemen we een niet-essentieel aminozuur. Is er dan ook een essentieel aminozuur? Jazeker, we onderscheiden er acht.

Ook de term semi-essentieel aminozuur kun je tegenkomen. Een semi-essentieel aminozuur is een aminozuur dat je lichaam onder bepaalde omstandigheden niet in voldoende mate zelf kan fabriceren. Dan is het verstandig om eiwitrijk voedsel te eten of je dieet aan te vullen met een aminozuur als supplement of te kiezen voor eiwitsupplementen met de juiste verhouding aan aminozuren. 

Inspirerende en educatieve tv-programma's over fitness

Als je begint met een fitnesstraject, zul je vorderingen merken, maar ook tegenslagen moeten aanvaarden. Bijvoorbeeld wanneer het allemaal langer duurt voordat je op je streefgewicht zit. Of wanneer je onverhoopt een blessure krijgt. Wil je een goed voorbeeld zien van een man die de titel Mr. Universe won? Kijk dan naar de Netflix-documentaire Unbroken. Mr. Universe Calum Von Moger kreeg te maken met grote persoonlijke tegenslag en een aantal vreselijke blessures. Toch wist hij ze te overwinnen.

Jij hebt waarschijnlijk een goed functionerend lichaam. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. In de Netflix-documentaire laten bekende paralympiërs zien hoe het mogelijk is om ondanks beperkingen topprestaties te verrichten. Je ziet waar een sterke motivatie en wil toe kan leiden. Inspirerender kan bijna niet, op de momenten dat je er misschien zelf doorheen zit.

Nog meer tv-tips?

Soms heb je even dat steuntje in de rug nodig. Alleen fitnessen gaat vervelen, maar als je een tv-programma aan kon zetten waarin concrete oefeningen worden vertoond, dan werkt dit aanstekelijk. Denk bijvoorbeeld aan Nederland in Beweging, dat elke dag op NPO2 wordt uitgezonden.

Heb je kinderen die ook wat meer in beweging mogen komen? Laat ze dan kijken naar Zappelin Go. Wil je samen met je kinderen actiever worden, dan mag je Zappsport@Home Workout eigenlijk niet overslaan. Wil je je fitnessrepertoire vergroten? Kijk dan naar de vaak creatieve oefeningen op V-Gym, te zien op Videoland. Wedden dat je binnenkort een stuk gezonder en beter in je vel zit?

Meer over