Populaire documentaires over geld

3 augustus 2023 10:13 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels

Hoe kan het bijvoorbeeld dat het schuldenplafond van Amerika als maar verder kan oplopen en hoe kan het dat we iedere paar jaar in een crisis belanden? Kortom, genoeg vragen dus waar je ongetwijfeld een antwoord op zou willen hebben. Om ervoor te zorgen dat jij het systeem wat beter begrijpt, is er een aantal documentaires waarvan wij vinden dat je ze echt moet hebben gezien om te begrijpen hoe geld nu echt werkt.

Dat geld regeert, dat weten we inmiddels wel. De mensen met geld hebben namelijk vaak een stuk meer mogelijkheden, dan wanneer je er wat minder warmpjes bij zit. Omdat het hele systeem zoals we deze kennen soms best wel wat vraagtekens oproept bij de meesten, is het goed je hier eens wat verder in te verdiepen.

Inside job

In deze bekroonde documentaire krijg je een schokkend en diepgaand inzicht in de wereldwijde financiële crisis van 2008. ‘Inside Job' onthult de corruptie en hebzucht in de bank- en investeringswereld die hebben geleid tot de instorting van de economie. Door middel van interviews met vooraanstaande economen, politici en bankiers wordt de complexiteit van het financiële systeem blootgelegd. Deze film zal je aan het denken zetten en je bewust maken van de broze aard van de financiële wereld. Uiteraard is het wel belangrijk dat je alles in perspectief ziet en dit natuurlijk maar van een bepaalde kant wordt belicht.

The big short

The Big Short is gebaseerd op het gelijknamige boek en vertelt het waargebeurde verhaal van een groep investeerders die de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten wist te voorspellen en hier slim op inspeelden. Terwijl anderen dachten dat de huizenmarkt stabiel was, zagen zij de bubbel op barsten staan en besloten ze te investeren tegen alle verwachtingen in. Deze film geeft je een uniek perspectief op beleggen en laat zien hoe het soms mogelijk is om winst te maken, zelfs tijdens een dalende markt. In de wereld van beleggen kun je namelijk speculeren op een koersstijging, maar ook op een koersdaling. Op deze manier kun je dus ook in een dalende markt als belegger serieus geld verdienen.

Banking on Bitcoin

Banking on Bitcoin is een documentaire uit 2016 die de opkomst en evolutie van cryptocurrencies, met name Bitcoin, onderzoekt. De documentaire werpt een diepgaande blik op de technologie achter Bitcoin, de mogelijke impact ervan op de financiële sector en de bredere samenleving, evenals de controverses en uitdagingen die gepaard gaan met de acceptatie van digitale valuta's. Ook gaan ze in de documentaire verder in op andere populaire crypto en wordt onder andere ook de stijging van de Ripple koers onder de loep genomen. 

Goed om te weten

Deze documentaires geven je een goed beeld van hoe het monetaire systeem nu eigenlijk werkt. Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat iedere docu vanuit een eigen perspectief is gemaakt en het dus ook belangrijk is om kritisch te kijken naar bepaalde zaken. Niet alles wat je te zien krijgt is volledig gegrond, het kan dus zijn dat bepaalde informatie niet of niet helemaal kloppend is. Doe daarom dus ook altijd je eigen research.

Meer over