Waarom is zakelijk internet de beste keuze voor bedrijven?

10 november 2023 09:49 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels

Ons land telt maar liefst ruim 1 miljoen ZZP'ers, stuk voor stuk vormen de meeste ZZP'ers kleine bedrijfjes, maar is zakelijk internet daarmee ook ineens de beste keuze geworden voor hen? Is zakelijk internet niet meer iets voor net wat grotere bedrijven? Kortom: waarom zou je als klein bedrijf voor zakelijk internet kiezen?

Is zakelijk internet voor álle bedrijven interessant?

Om te kunnen doorgronden of zakelijk internet voor elk type bedrijf -hoe groot of klein ook- interessant is, is het handig om de voordelen van zakelijk internet op een rij te hebben.

Wat zijn de voordelen van zakelijk internet?

Zakelijk internet wordt tegenwoordig meestal via glasvezel afgesloten, dit brengt vele voordelen met zich mee:

  • Een veel hogere snelheid van dataverkeer dan de internetkabel aansluiting
  • Een (veel) grotere bandbreedte dan bij een internetkabel
  • Eenvoudig de bandbreedte kunnen opschalen of juist terugschroeven
  • Zeer betrouwbaar en stabiel internet, vrijwel zonder downtime, haperingen of storingen
  • Beter beveiligd netwerk door de provider, bescherming tegen DDoS, virussen en geïmplementeerde firewalls
  • SLA overeenkomst met de provider (Service Level Agreements), wat service, prestatienormen en garanties omvat. Als zakelijke klant heb je iets om op terug te vallen en wordt de mate van service officieel vastgelegd.
  • Zakelijk internet kun je als kosten opgeven aan de belastingdienst, wat van je winst afgaat. Iets wat niet geheel het geval is bij privé internet.

Wie een privé internet aansluiting heeft kan deze kosten dus niet volledig onderbrengen binnen de bedrijfskosten, iets wat bij zakelijk internet vaak wel het geval is. Informeer bij je boekhouder in hoeverre jouw zakelijk internet aftrekbaar is bij thuisgebruik; iets wat veel voorkomend is onder ZZP’ers.

Wat maakt die hoge bandbreedte zo interessant?

De bandbreedte staat voor het aantal dataverkeer wat in één keer verstuurd en ontvangen kan worden. Met een lage bandbreedte loop je er tegenaan dat bijvoorbeeld een zoom meeting niet lekker opstart en verloopt, dat online video's die je wilt bekijken een tijdje moeten laden en dat overige software zijn tijd nodig heeft en soms hapert. Best wel irritant wanneer je snel wilt doorwerken. Daarnaast voelt het amateuristisch wanneer je een zoom meeting houdt en jouw trage internet de meeting niet op rolletjes laat verlopen.

Ergernissen over traag internet behoren tot het verleden

Met een hoge bandbreedte behoren dergelijke ergernissen tot het verleden. Je kunt veel sneller werken, krijgt informatie veel sneller tot je en kunt perfecte meetings houden. En er zijn meer voordelen; ook het delen van internet met anderen verhindert niet de snelheid van dataverkeer bij een hoge bandbreedte. Want reken maar dat veel apparatuur, zoals smartphones en andere apparatuur ook telkens een stukje van de snelheid afromen.

Gedeeld internetverkeer is zakelijk minder aan de orde

Wist je dat internetaanbieders, providers, wel degelijk internet aansluitingen verdelen over meerdere klanten? Je maakt al snel gebruik van diezelfde internetkabel als de buren en betaalt daar ieder apart voor. Je hebt er dus wel degelijk last van als de halve wijk gelijktijdig internet gebruikt. Bij een zakelijk internet abonnement wordt dit gedeeltelijke gebruik ernstig teruggedrongen. Jij hebt dus altijd de beschikking over razendsnel internet, al hangt daar wel een iets hoger prijskaartje aan.

Zakelijk internet biedt je als bedrijf dus de voordelen van stabiel, veilig en razendsnel internet voor álle medewerkers van je bedrijf, of voor jouzelf als kleine zelfstandige: nooit meer grootschalig internet delen met de buren!

Meer over