Wat is beter E5 of E10 benzine?

27 december 2022 11:27 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels
E10 is een type benzine dat E5 vervangt als de standaard loodvrije benzine bij tankstations. Het bevat meer ethanol en minder fossiele brandstof dan E5, dus de regering hoopt dat het een bijdrage zal leveren aan het verminderen van de koolstofemissies. Wat is beter voor je auto E10 of E5?

Meestal E10! Mocht je het je afvragen, de "10" is een percentage, dus de nieuwe brandstof bevat 10% ethanol in plaats van 5% in de oude. Ethanol is een soort biobrandstof die wordt gemaakt van grondstoffen zoals tarwe en suikerbieten, dus door het aan benzine toe te voegen, wordt het milieuvriendelijker. Wat is beter E5 of E10?

Afhankelijk van hoe oud je auto is, maar voor je nieuwe BMW 1 Serie is E10 een betere keuze. Welke benzine is beter E5 of E10 is het onderwerp van dit artikel, hieronder lees je er dus meer over. 

Wat is het verschil tussen E5 en E10?

Wat is het verschil tussen E5 en E10 benzine? Het percentage ethanol dus, zoals we in de introductie al hebben genoemd. In E10 zit namelijk 10 procent ethanol, terwijl E5 slechts 5 procent bevat. Is E5 zuiniger dan E10? Ja, helaas wel. E10 mag dan wel milieuvriendelijker zijn, dit type benzine heeft een lagere energiedichtheid. Hierdoor bevat het minder energie per liter dan E5. Dit zorgt er dus voor dat op de vraag E5 of E10 zuiniger het antwoord is dat E5 zuiniger is. In de praktijk zul je met E10-benzine ongeveer 2,5 tot 5 procent meer verbruik hebben. 

Welke benzine kan er in je auto?

Nu we hebben opgehelderd wat E10 is, is het tijd om de vraag te beantwoorden die elke automobilist bezighoudt: werkt het in mijn auto? Welnu, we zijn blij te kunnen zeggen dat dit in de meeste gevallen het geval zal zijn. Op voorwaarde dat je in een benzineauto rijdt die na 2011 is gemaakt, is E10 veilig te gebruiken. Wat voor benzine moet er in mijn auto? Je kunt dus voor E10 kiezen, al behoort E5-benzine alsnog tot de mogelijkheden. 

Sommige voertuigen kunnen echter niet werken met E10-benzine. Oudere auto’s zijn namelijk niet ontworpen om te werken met 'toekomstige brandstoffen' zoals ethanol, dus het gebruik van E10 kan je motor beschadigen. Er is een manier om dit te omzeilen, maar het is niet ideaal. Mensen die in auto's rijden die vóór 2011 zijn gemaakt, worden aangemoedigd om aan de pomp over te stappen op superloodvrije benzine. Heb je bijvoorbeeld nog vragen over “welke benzine is het beste voor mijn auto”? Vraag jouw dealer, zoals BMW Dubbelsteyn welke benzine geschikt is voor jouw auto. 

Het is echter vermeldenswaard dat zelfs als je E10 in een incompatibele auto gebruikt, deze nog steeds werkt. Maar na verloop van tijd loop je het risico om kwetsbare kunststoffen, metalen en rubberen afdichtingen te beschadigen, dus het is waarschijnlijk de moeite waard om over te schakelen op superloodvrij. Welke benzine is het beste voor mijn auto? Dat kan dus E10 zijn als je een nieuwere auto hebt, maar voor oudere modellen is E5 mogelijk toch beter. 

 

Meer over