Wat je in gedachten moet houden voordat je voor het eerst cryptocurrency koopt

1 april 2022 09:04 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pixabay
Cryptocurrency is een algemene term die wordt gebruikt om digitale munteenheden te beschrijven die zijn gecreëerd om het betalen ervan met behulp van cryptografie mogelijk te maken. Dit garandeert de veiligheid van alle verrichte transacties en controleert de overdrachten en de aanmaak van extra eenheden. Bitcoin is de allereerste gedecentraliseerde cryptocurrency die is gecreëerd.

Deze gedecentraliseerde cryptocurrency is gebaseerd op het voorstel van een softwareontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto. Hij stelde voor om een elektronisch betaalsysteem te ontwikkelen, onafhankelijk van enige centrale autoriteit, elektronisch overdraagbaar met lage transactiekosten en met groot gemak. Zijn idee leverde resultaat op toen Bitcoin in 2009 werd gecreëerd. Vandaag de dag worden de kleinste eenheden van Bitcoin de Satoshi’s genoemd.

Cryptocurrency transacties zonder tussenkomst van een bank

Bitcoin-transacties en transacties van andere cryptocurrencies worden van persoon naar persoon verstuurd zonder betrokkenheid van een derde partij zoals bij het conventionele gecentraliseerde banksysteem. Met andere woorden: het werkt via een gedecentraliseerd systeem zonder dat een regering, regulerende instantie, bedrijf of individu er enige controle over heeft. Vandaar dat alle transacties peer-to-peer zijn.

Steeds meer mensen, bedrijven en instanties beginnen belangstelling te krijgen voor deze vorm van valuta. Met de groeiende populariteit van cryptocurrencies over de hele wereld is het zeker dat we nog veel gaan horen over de digitale munten. 

Een Bitcoin belegger worden

Bitcoins kopen, Ethereum verhandelen of Ripple munten kopen: Bitcoin-beleggers zijn anders dan handelaren. Ze doen mee voor de lange termijn. Ze willen niet profiteren van fluctuaties in de wisselkoers op de korte termijn. Als de koers met honderden of duizenden euro’s daalt, zullen ze zich waarschijnlijk zorgen maken, maar ze zullen hun investering niet terugtrekken omdat ze al hebben besloten dat ze de coins de komende jaren zullen vasthouden.

Deze strategie is perfect voor investeringen op lange termijn, omdat je het risico spreidt. Hoewel de winst misschien niet zo groot is als bij handel op korte termijn, slaapt de crypto belegger waarschijnlijk 's nachts makkelijker dan een cryptotrader, omdat hij zich geen zorgen hoeft te maken over hoe de grafieken er morgen of overmorgen uit zullen zien.

Cryptocurrency Beleggingsstrategieën

Beleggen in zeer volatiele bitcoins en andere cryptocurrencies is een riskante onderneming. Deze munten zijn allemaal elektronisch of virtueel van aard, en hebben daarom ook geen fysieke waarde. De meeste coins hebben zelfs nog geen intrinsieke waarde, bewijs van waarde (proof-of-concept).

Niemand kan echter ontkennen dat deze cryptocurrencies op dit moment wél erg populair zijn.

  • Bereid je daarom voor op volatiliteit. Het is een gegeven dat cryptocurrencies volatiel zullen zijn. Het ene moment staat de prijs op € 1.000 en de volgende dag misschien op € 800!
  • Ga voorzichtig te werk. Doe onderzoek voordat je gaat investeren in bitcoins en andere cryptocurrencies. Kies ook een goede broker of een platform om crypto’s te kopen. Anycoin is zo’n bekend platform. Je wilt je zuurverdiende geld niet in een dag verliezen. Je investeert om ergens in de toekomst winst te maken. Bestudeer van tevoren waar je jouw geld in steekt.

Meer over