Welke verzekeringen zijn belangrijk voor de productie van films en series?

10 september 2023 15:23 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels
Ben je zelfstandig ondernemer en houd jij je bezig met de productie van films en series? Dan reis je mogelijk stad en land af om de mooiste shots te maken. Als je helemaal opgaat in je werk, vergeet je misschien om de randzaken als verzekeringen te regelen

Benieuwd welke verzekeringen belangrijk zijn voor de productie van films en series? Wij hebben er hier 6 voor je op een rijtje gezet.

1. E&O-verzekering

Speciaal voor bedrijven die actief zijn in de filmindustrie, is er een Errors & Ommisions-verzekering. Deze verzekering wordt vaak afgekort tot E&O-verzekering. Produceer je films en series? Dan kun je onder andere beschuldigd worden van plagiaat, inbreuk op de privacy en schending van copyrights. Dit kan uiteindelijk tot een rechtszaak leiden. Met een E&O-verzekering voorkom je dat je deze kosten zelf moet betalen.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het kan zijn dat je tijdens het opnemen van een film of serie schade veroorzaakt aan (spullen van) een ander. Ook kan een acteur letselschade oplopen tijdens de opnames. Aangezien jij de producent bent, word je hier aansprakelijk voor gesteld. Omdat een schadeclaim hoog op kan lopen, is het niet prettig als je zelf opdraait voor de kosten. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dit, want deze verzekering dekt de schade die jij, je medewerkers, producten of bedrijven die je inhuurt tijdens het werk bij anderen aanrichten.

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verdien jij je brood met de productie van films en series? Dan is het verstandig om ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd van inkomsten als je door ziekte, een ongeval, zwangerschap of burn-out niet kunt werken. Een verzekeraar keert je namelijk iedere maand geld uit als je arbeidsongeschikt bent.

4. Inventarisverzekering

Voor een film of serie worden vaak talloze opnames en shots geschoten. Om hier uiteindelijk een mooi geheel van te maken, moet je de beelden monteren. Grote kans dat je hier computers voor gebruikt. Omdat dit vaak niet de goedkoopste computers zijn, is een inventarisverzekering het overwegen waard. Deze verzekering dekt schade aan spullen die niet voor verkoop bestemd zijn. Heb je camera’s en ander filmmateriaal opgeslagen in je bedrijfspand en beschadigt dit? Dan valt dit ook binnen de dekking van een inventarisverzekering.

5. Autoverzekering

Als je stad en land afreist om opnames te maken voor films en series, heb je waarschijnlijk een auto van de zaak. Je moet deze auto verzekeren voordat je er de openbare weg mee op mag. Sta je op het punt om een gloednieuwe bedrijfsauto te kopen? Dan twijfel je misschien nog hoe je deze het beste kunt verzekeren.

In dat geval raden wij je aan een all risk autoverzekering af te sluiten. Nieuwe auto’s hebben namelijk nog een hoge dagwaarde, waardoor je weinig risico loopt door de autoverzekering met de meest uitgebreide dekking af te sluiten. Na een paar jaar kun je eventueel overstappen op een autoverzekering met een minder uitgebreide dekking, zoals WA + Beperkt Casco of WA.

6. Reisverzekering

Ga je de grens over om opnames te maken? Sluit dan ook een reisverzekering af. Beperk je niet tot de standaarddekking, maar breid je verzekering uit met aanvullende modules. Zorg er in ieder geval voor dat zakenreizen verzekerd zijn. Daarnaast kun je bij de meeste verzekeraars ook aanvullend verzekeren voor annulering, bagage, geneeskundige kosten en pechhulp en vervangend vervoer.

Meer over