Interview

Abbey Hoes over Nederlandse Powervrouwen: ‘Iedereen die zijn dromen najaagt, is een powermens'

25 november 2022 06:00 | reality | Door Judith Regeling

© Viaplay

Vorige week ging Nederlandse Powervrouwen van start op streamingdienst Viaplay. Ben je nog niet begonnen? Abbey Hoes vertelt waarom je deze zesdelige realityreeks niet mag missen.

Advertisement

Actrice en zangeres Abbey Hoes is pas 28 jaar, maar heeft nu al een cv om van te dromen. De afgelopen jaren schitterde ze namelijk al in 22 films en 18 series en ook bij de experts bleef dat niet onopgemerkt. Ze won twee Gouden Kalveren. Met ons blikt ze vooruit op de nieuwe Viaplay-productie Nederlandse Powervrouwen, waarin ze zich samen met vier andere krachtige vrouwen van een heel andere kant laat zien.

Lees ook: Lale Gül over Nederlandse Powervrouwen: 'Heel confronterend' 

Wat kun je over Nederlandse Powervrouwen vertellen? 

"Ik heb zelf ook nog niet alles gezien, maar tot nu toe vind ik het echt een vermakelijke serie waarin je de levens volgt van vijf vrouwen, dus ik, Lale Gül, de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, PR-dame José Woldring en schoenenontwerpster Zeynep Dag. Wij zijn allemaal vrouwen die ons eigen succes hebben gecreëerd en hebben dan ook een passie voor ons werk. In deze reeks volg je ons tijdens de zakelijke momenten en in onze privélevens."

Kun je al een voorbeeld noemen waarbij de camera's bij jou mee waren?

"Ik kan natuurlijk niet alles vertellen, want dan spoiler ik. Maar wat ik zelf bijvoorbeeld heel erg leuk vond, was dat ze er ook bij waren bij een première. Dat is voor mij natuurlijk ook nog altijd een bijzonder moment, het is immers niet dat ik dagelijks in mijn mooiste jurk op zo'n feestje sta. Daarnaast kon ik ze hiermee echt een soort kijkje achter de schermen geven."

Première Costa - Nederlandse Powervrouwen
Première Costa - Nederlandse Powervrouwen

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. In de trailer horen we je het bijvoorbeeld al hebben over pestgedrag van (jong)volwassen op social media. Hoe belangrijk vond je het om die kant ook aan te stippen?

"Ik heb niet meegedaan met de bedoeling om een bepaalde boodschap te geven. Maar ik vond dat wel een belangrijk en interessant onderwerp om het over te hebben, want inderdaad: je leert kinderen om niet gemeen tegen elkaar te doen en er worden zelfs pestcampagnes opgericht, maar vervolgens zijn er genoeg jongvolwassenen en volwassenen die anoniem achter hun computer kruipen en elkaar het leven zuur maken."

Nu heb je helaas zelf ook wel wat ervaringen mee met name toen je de titel 'Mooiste vrouw van Nederland' won. Beïnvloeden zulke reacties nu je dagelijkse leven of dat wat je op social media plaats?

"Nee, ik denk sowieso dat hetgeen wat ik op social media plaats iets is waar ik mij prettig bij voel. Daarnaast is er helaas toch ook geen peil op te trekken waar mensen over vallen en waar de haat dan vandaan komt. Ik vind het zelf ook sowieso een onbegrijpelijk iets, waarom iemand de behoefte voelt om naar te doen tegen een ander die hij of zij misschien helemaal niet kent. Ik snap daar dus echt het nut niet van!

Ik denk zelf: lekker leven en laten leven. Maar juist omdat ik, de andere dames in deze documentaire en mensen daarbuiten er last van hebben, blijft het wel een belangrijk onderwerp om aandacht aan te besteden.

Helemaal mee eens! Toch is het kwetsbaar om je dan in deze documentaire weer van je een openhartige kant te laten zien. Heb je getwijfeld om deel te nemen?

"Nee, eigenlijk niet. Ik denk dat het juist ook heel erg leuk is om de levens van een aantal hardwerkende vrouwen te laten zien en dan ook buiten hun werk. We weten allemaal - in zekere zin - hoe het is om offers te brengen voor datgene wat we najagen. En voor mij zijn die andere vrouwen dan ook vooral een inspiratie geweest hoe zij hun werkleven en privéleven met elkaar combineren."

Abbey Hoes in Nederlandse Powervrouwen
Abbey Hoes in Nederlandse Powervrouwen

Wat maakt voor jou eigenlijk van een vrouw specifiek een powervrouw? Zie je dan ook iemand voor je die ze bijvoorbeeld in een potentieel tweede seizoen kunnen volgen?

"Lastige vraag. Als er een tweede seizoen komt, hoop ik vooral dat er ook aandacht wordt besteed aan het feit dat iedereen een powervrouw of -mens kan zijn. Dat hoeven echt niet alleen mensen te zijn die in de spotlights staan. Het zou juist ook een belangrijke boodschap zijn dat iedereen die zijn dromen najaagt en daar hard voor wil werken, wat die droom dan ook is, een powermens is."

Nu we het toch over toekomstplannen hebben. Kun jij al een tipje van de sluier oplichten over wat er nog allemaal aan zit te komen?

"Ik ben op dit moment met een groepje bezig om onze eigen film te realiseren. Dat staat nu nog in de kinderschoenen, maar dat is wel iets wat wij ontzettend gaaf vinden om te doen. En los van wat leuke acteerprojecten die er volgend jaar aankomen, ben ik ook bezig met muziek. Eigenlijk van alles en nog wat dus!"

Nederlandse Powervrouwen is sinds vrijdag 18 november wekelijks te zien op streamingdienst Viaplay.

Meer over