Overzicht

Dit zijn de afvallers van Special Forces VIPS 2023

4 juni 2023 12:00 | reality | Door Judith Regeling

© Shotbysud
Zeven bekende en zeven onbekende kandidaten begonnen in eerste instantie vol goede moed aan het derde seizoen van Special Forces VIPS. Maar wie van hen weet de gruwelijke realityshow tot het einde te volbrengen? In dit overzicht houden we je op de hoogte van alle afvallers.

Laatste update: 4 juni 2023

Special Forces VIPS

In het populaire Videoland-programma Special Forces VIPS wordt een groep - ditmaal bestaande uit zowel bekende als onbekende kandidaten - uitgedaagd om een militaire training te ondergaan. Ze hopen zich stuk voor stuk te bewijzen als krachtige en fitte Special Forces Operators. En dat gaat zeker niet van een leien dakje. Aflevering na aflevering worden ze tijdens heftige challenges op zowel het land als in het water geconfronteerd met zichzelf.

Lees ook: Alles over Special Forces VIPS

Wie zijn de afvallers van Special Forces VIPS 2023?

In het derde seizoen van Special Forces VIPS viel vroegtijdig het doek voor twaalf van de veertien kandidaten. Enkel Jorien ter Mors en Thijs van Leeuwen slaagden erin om de eindstreep te halen.

Raffaëla Paton

De eerste afvaller van Special Forces VIPS 2023 is voormalig Idols-winnares Raffaëla Paton, die aan het begin van de tweede dag tot een vervelende conclusie moest komen. "Mijn lichaam trekt het gewoon niet. De hele nacht had ik het koud. Ik heb reuma en kan mijn eigen veters niet eens meer dichtdoen. En ik wil anderen gewoon niet tot last zijn", aldus de zangeres. 

Toch kijkt ze terug op een geweldige ervaring waarbij ze vooral twee dingen heeft geleerd: om meer hulp aan te nemen en in zichzelf te gaan geloven. "Ik vond het de heftigste ervaring van mijn leven. Ik heb dingen gedaan waarvan ik dacht dat ik het niet kon. Dus dat is al een grote overwinning." 

Raffaëla Paton in Special Forces VIPS 2023
Raffaëla Paton in Special Forces VIPS 2023


Annelies Fortuin

Kort na het vertrek van Raffaëla Paton gaf ook Annelies Fortuin op, de nummer twaalf van dit seizoen. Op voorhand zei deze handhaver en professioneel bodybuilder dat haar lichaam juist veel kan, maar dat is precies wat haar heeft genekt. "Ik heb een oude blessure, en dat is dat mijn SI-gewricht gaat schuiven. Dat is nu verschoven, waardoor ik zoveel pijn heb dat het uitstraalt naar mijn billen en hamstrings."

Om ergere en vooral permanente schade te voorkomen, besloot ze haar lichaam dan ook weer de rust te geven die het verdient. "Mentaal ben ik prima, maar ik heb het er niet voor over om mijn hele lichaam naar de tyfus te helpen", maakte ze duidelijk. 

Annelies Fortuin in Special Forces VIPS 2023
Annelies Fortuin in Special Forces VIPS 2023

Danny Bogers

De 42-jarige Danny Bogers gaf in tegenstelling tot zijn voorgangers niet zelf op: hij werd in de derde aflevering gedwongen om zijn nummer af te doen vanwege zijn impulsieve gedrag. "Luister kerel, ik heb heel goede dingen van je gezien. Je doet het vanuit een goede intentie allemaal. Maar het is alleen het acuut reageren op wat er gebeurt en dat kan in ons werk tot supergevaarlijke situaties leiden", aldus staflid Erik Wegewijs.

Zelf was hij het er niet helemaal mee eens, maar toch probeerde Danny met een opgegeven hoofd het avontuur te verlaten. "Ik moet gewoon slikken, toegeven en doorgaan met het leven. En ik heb zeker een mooi avontuur gehad hier." 

Danny Bogers in Special Forces VIPS 2023

Danny Bogers in Special Forces VIPS 2023


Liza Bierma 

Als je de 30-jarige Liza Bierma van tevoren had gezegd dat ze zou moeten opgeven, had ze je vast jet geloofd. Ze wilde er alles aandoen om die eindstreep te halen. Helaas moest deze dappere strijdster in aflevering vier toch echt het bijltje erbij neergooien omdat ze het fysiek niet meer trok. "Ik weet dat ik het niet ga redden en dat ik dan de groep ophoud", zo vertelde ze Erik vol emotie. "Het wil gewoon niet meer vooruit. Ik baal zo erg."

Die teleurstelling mag er zijn, benadrukte Erik direct, maar ze heeft niets om zich voor te schamen. "Met de overtuiging dat je het gaat volbrengen, moet je ook beginnen. Maar als het anders loopt dan gedacht, moet je je ook daarop aanpassen. Het is wat het is." En met die wijze woorden hield ook haar Special Forces-avontuur definitief op. 

Liza Bierma in Special Forces VIPS 2023
Liza Bierma in Special Forces VIPS 2023

Fabrizio Tzinaridis

Ondanks dat Fabrizio Tzinardis aan het einde van de vierde aflevering toch nog alles kon geven tijdens een loodzware opdracht, besloot hij aan het begin van de vijfde aflevering de handdoek in de ring te gooien. De realityster kwam namelijk tot de pijnlijke conclusie dat ook hij niet alles in zijn mars heeft om een specialforcesoperator te worden.

"Ik geef op. Het waren de drie moeilijkste woorden die ik over m'n lippen moest krijgen. Ik had nooit kunnen denken aan wat ik me zou blootstellen hier. Dit was de grootste uitdaging van zijn leven. Het maakt je wel nederig", aldus de voormalig Bachelor van België. "Ik heb enorm veel respect voor de mannen die dit elke dag doen." 

Fabrizio Tzinaridis in Special Forces VIPS 2023
Fabrizio Tzinaridis in Special Forces VIPS 2023


Koen Pieter van Dijk

Hij slaagde erin om een gevecht van Fabrizio te winnen en bewees zowel vriend als vijand dat hij absoluut geen watje is. Toch hield het avontuur voor Koen Pieter van Dijk in de vijfde aflevering definitief op. Ook hij kon de uitdagingen fysiek niet meer aan.

Dat opgeven deed hij echter wel met een opgeheven hoofd. "Ik had het nooit willen missen. Ik vind dit een heel groot cadeau aan mezelf", liet hij aan het eind weten. "Ik laat die zwakke Koen hier achter en ik heb vertrouwen in de Koen die ik hier heb laten zien, die sterke Koen. En ik ben trots!" 

De kijkers denken daar precies zo over, blijkt op Twitter.

Koen Pieter van Dijk in Special Forces VIPS 2023
Koen Pieter van Dijk in Special Forces VIPS 2023


Amin Lelieveld

De zesde aflevering van Special Forces VIPS begon wederom met een heftige exit. Al zuchtend, zwetend en huilend besloot Amin Lelieveld - de nummer 14 van dit seizoen - ermee te stoppen. "Op een gegeven moment kan je geen stap meer zetten. Alles doet pijn, alles verzuurt. Wat ze ook zeggen. Mentaal probeer ik die knop nog om te draaien van: ik ga er nog voor. Dan neem je twee stappen en is het klaar", blikte de 41-jarige verkoopmedewerker direct terug. 

Hoe zwaar het avontuur echter ook was, spijt heeft hij zeker niet. "Het is wat het is. Ik ben trots op mezelf en ik had het nooit willen missen, man." 

Amin Lelieveld in Special Forces VIPS 2023

Amin Lelieveld in Special Forces VIPS 2023


Michael Boogerd

In de afgelopen uitzendingen zat het er al een beetje aan te komen, maar in de zesde aflevering besloot ook Michael Boogerd de bevreesde drie woorden uit te spreken. Hij vond het namelijk onverstandig om met zijn handinfectie in het ijskoude en natte bos te blijven. "Ik ga niet met die hand in het bos blijven. Volgens de dokter moest ik naar huis als het morgen nog zo dik en dan moet ik naar het ziekenhuis. Ik ga daarom hier niet blijven", aldus de voormalig wielrenner.

Hoe pijnlijk deze exit ook lijkt voor de gedreven sportman, hij heeft er uiteindelijk toch vrede mee. "Ik kies voor mezelf". En laat dat nu precies zijn wat operator Erik Wegewijs wilde horen. "Dat was toch de boodschap? Je moet per definitie voor jezelf kiezen. Voor wie kun je anders kiezen? Eerst jezelf helpen. Zelf misschien even opgeven is een van de grootste overwinningen van de laatste tijd. Soms is het goed zoals het is."

Michael Boogerd in Special Forces VIPS 2023
Michael Boogerd in Special Forces VIPS 2023


Denzel Hajema

In aflevering zeven besloot Denzel Hajema ook op te geven. Zijn reden had echter niets te maken met dat hij het fysiek niet volhield, maar wel met de band met zijn vader.

In de zesde aflevering vertelde namelijk al hij dat hij vlak voor zijn deelname hoorde dat zijn vader ernstig ziek is. "Ik trek het niet meer. Ik wil naar mijn pa toe", bracht hij al snikkend uit. "Ik heb mezelf hier gisteren gevoeld zoals ik me een keer wilde voelen. Trots zijn als een doorzetter en dat was mijn doel." Voor zichzelf heeft hij alles eruit gehaald en dus voelt het als genoeg. "Nu is hij echt ernstig ziek en ik ben gewoon een paar dagen weg. Hij heeft niemand behalve mij. Dat kan gewoon niet."

Denzel Hajema
Denzel Hajema in Special Forces VIPS


Anouk Maas

Special Forces VIPS 2023 lijkt misschien veilig vanaf de bank een eitje, maar niets is minder waar. Na aflevering na aflevering te hebben gestreden, besloot Anouk Maas in de zevende aflevering dat het ook voor haar genoeg is geweest.

Voor veel kandidaten kan dit als falen voelen, maar Anouk Haas heeft volgens Erik Wegewijs niets om zich voor te schamen. "Ik kan je één ding vertellen: als jij ooit denkt dat je ergens niet goed genoeg voor bent, kom ik persoonlijk naar je toe. Er zijn zoveel dingen die ik van jou heb gezien die ik in alle teams die ik heb geleid graag wilde hebben", gaf hij haar nog mee. "Sociaal cement, dat ben jij. Je kunt supersnel schakelen. Weet je hoe waardevol dat is? Misschien is het tijd dat je iets meer van jezelf gaat houden en niet van die hoge latten gaat leggen."

En met die woorden hield ook haar avontuur definitief op. 

Anouk Maas in Special Forces VIPS 2023
Anouk Maas in Special Forces VIPS 2023

Levi Rigters

Aflevering zeven van Special Forces VIPS 2023 was wederom een ware veldslag. Na Denzel en Anouk besloot ook de 26-jarige kickbokser Levi Rigters ermee te stoppen. De blessure aan zijn knie werd te hevig om nog door te zetten. 

"Dan ga ik ervan uit dat wat je hier de laatste vijf dagen hebt ervaren dat het allemaal is in de richting van je doel", aldus Erik die hem toch nog een lesje wilde leren. "Vanaf nu kun jij je nooit meer ergens achter verschuilen. Iedere keer als jij vanaf nu jezelf maar een beetje betrapt op dat oude gedrag, dan hoor je mij in je hoofd en denk je: dit is precies wat niet de bedoeling is. Ik kies dat andere. Als dat gelukt is, komt het goed." 

Toch baalt hij er zelf als een stekker van. "Ik voel toch wel een teleurstelling van falen omdat ik moet opgeven. Maar er zijn uitzonderingen waar je je ego aan de kant moet zetten en gewoon moet kiezen voor het juiste. Daarom stop ik!" 

Levi Rigters in Special Forces VIPS 2023
Levi Rigters in Special Forces VIPS 2023

Lotte van Zijl

Even leek het erop dat er in dit derde seizoen wederom drie mensen de eindstreep zouden halen, maar niets is minder waar. Lotte van Zijl moest namelijk op de valreep van de finale alsnog haar nummer inleveren.

De staf - onder leiding van Erik Wegewijs - had daar een duidelijke reden voor. "Waar wij naar kijken, is dat het niet alleen gaat over iets doorstaan of iets kunnen verduren. Het gaat ook over iets doen en zelf bijdrages leveren. Er is dan ook tijdens een opleiding een moment dat staf en instructeurs elkaar aankijken en weten: onze normen zijn ons alles, die zijn ons heilig", aldus het staflid. Om die niet in gevaar te brengen, vonden ze het tijd om haar avontuur af te breken.

Wel moet ze niet vergeten dat ze mega goed kan incasseren en zich absoluut geen 'opgever' mag noemen. Ze mag juist hartstikke trots zijn op hoever ze is gekomen.

Lotte van Zijl in Special Forces VIPS 2023
Lotte van Zijl in Special Forces VIPS 2023

Special Forces VIPS 2023 is te zien via Videoland.

Meer over