Nieuw seizoen

Bed & Breakfast is terug: 'Dit programma hangt van diversiteit aan elkaar'

20 februari 2023 10:00 | reality | Door Tijgerbloed Teksten

© MAX

Lekker mensen kijken of gniffelen bij de bedscènes. Het is weer tijd voor een nieuw seizoen Bed & Breakfast. De makers zijn altijd op zoek naar een bonte mix van bijzondere plekjes én mensen.

Sinds de eerste uitzending in 2010 is Bed & Breakfast – waarin B&B-eigenaren bij elkaar gaan logeren – een hit. Aan het Britse format wordt niet gesleuteld, vertellen makers Marieke Wensing (research), Mariet van de Weg (productie) en Wendy van Laarhoven (eindredactie). Toch is het is elk jaar weer een flinke klus om geschikte B&B’s te vinden. “We zoeken altijd unieke, bijzondere accommodaties, zo veel mogelijk verdeeld over het land. Dit seizoen is het weer aardig gelukt. We hebben bijvoorbeeld een B&B in een oude molen, in de stad boven een bruine kroeg en zelfs op een oude veerpont.” Ook qua kandidaten zoeken de makers altijd een bonte mix. “Niet alleen echtparen maar ook andere koppels: broer en zus, vrienden, moeder en dochter. Het programma hangt van diversiteit aan elkaar.”

Bed & Breakfast

Zijn nieuwe deelnemers beter voorbereid, omdat ze het programma kennen? “Mensen beginnen altijd over de missende haakjes in de badkamer en de vinger die langs de rand gaat om stof te ontdekken, terwijl dat maar een paar keer in beeld is geweest. Daarom zeggen sommige deelnemers als de opnames beginnen: ‘We hebben de haakjes en de wisser in de badkamer en iets waar de koffer op gezet kan worden.’ Al zijn er nog zat eigenaren die het programma niet kennen en er blanco in gaan.”

De opnameweek is altijd intensief. “Voor elke aflevering trekken we zes dagen op met de deelnemers. We lunchen samen, dineren samen. Het is ook een mooie doelgroep om tv mee te maken, omdat mensen die dit werk doen meestal behoorlijk sociaal zijn. Aan het eind vallen ze ons en elkaar huilend in de armen: ‘Oh wat was het leuk!’ Vaak zitten ze daarna samen in een appgroepje. “Het gebeurt maar zelden dat je denkt: ik moet hier met piepende banden wegwezen.”

Succesformule

Maar wat is nou eigenlijk het geheim van het succes? “We zijn geen consumentenprogramma en geen toeristenprogramma. De meeste kijkers vinden het vooral leuk om binnen te kijken. Ook is er een groep voor wie dit programma een soort cult is. Ik denk dat het gros gewoon geniet van mensen kijken.” En dan is daar nog de bedscène, volgens de makers een hoogtepunt. “Dat levert altijd hilariteit op, en soms paniek bij de deelnemers: wat moet ik aan? En: het is natuurlijk ongemakkelijk om elkaar een zoen te geven als er drie man bij staan. Maar het is wel functioneel, je gaat ergens overnachten, het zit in de titel van het programma, die slaapkamer moet je dus wel laten zien.”

Opnameperiode B&B 

Jenny en haar man Fokke deden vorig jaar mee aan het programma met hun B&B in het Friese geboortehuis van Fokke. Jenny kijkt met plezier terug op de opnames. “We waren net begonnen met onze B&B, en ik dacht: wij zijn er wel de types voor, lekker spontaan en we blijven altijd onszelf. Ik wilde ook graag Friesland en ons dorpje op de kaart zetten.” Het was een intensieve week. “De dagen vlogen om, elke avond hingen de rafels aan mijn mond van het praten.”

Ze vond het programma leerzaam. “Toen we bij het eerste stel op bezoek waren zagen we best wat dingen die wij zelf nog moesten regelen. Zo kregen we heel lekkere badjassen. Die hebben we dezelfde avond online besteld zodat ze er waren toen de andere deelnemers bij ons kwamen logeren.” Kregen ze het drukker na de opnames? “In het programma wordt nooit een plaatsnaam genoemd dus mensen weten je niet direct te vinden. Een enkeling doet die moeite, maar het was zeker geen stormloop en het effect ebt snel weg.” Heeft ze tips voor toekomstige deelnemers? “Eigenlijk niet. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Wees daar maar lekker trots op, dat hebben wij ook uitgestraald.”

Bed & Breakfast is vanaf 20 februari 2023 elke maandag om 21:30 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 1

Meer over