Interview

BZV-Marnix helpt Yvon Jaspers in Onze Boerderij: En Nu Zelf: 'Ik dacht dat ze een grap maakte'

3 september 2022 10:00 | reality | Door Dominique Hofman

© Linelle Deunk

Al achttien jaar lang loopt Yvon Jaspers op boerenerven rond; nu gaat ze zelf oogsten. Boer Marnix Knetemann is een van haar helpende handen in Onze Boerderij: En Nu Zelf.

Afgelopen najaar kreeg oud-Boer Zoekt Vrouw-deelnemer Marnix Knetemann een telefoontje van Yvon Jaspers. Of hij haar drie varkens wilde uitlenen; ze wilde haar eigen boerderij beginnen, op een stuk land van haar ‘buurboer’ Gijsbert. Daar kon ze groenten verbouwen, bloemen kweken en dieren houden: koeien, kippen en ja, ook varkens. “Ik dacht dat ze een grap maakte", zo blikt hij alvast vooruit. 

Hoe ze haar monsterproject sindsdien heeft aangepakt, is twaalf weken lang te zien in KRO-NCRV’s Onze Boerderij: En Nu Zelf. Ze doet het in ieder geval met hulp van de mensen die haar al die jaren geïnspireerd hebben om dit avontuur aan te gaan: de boeren uit Boer Zoekt Vrouw en Onze boerderij. Zo plantte Jos de pompoenen en de gladiolen, legde Bertie de akkerrand aan en zorgde Rob – de kersenteler uit het vorige seizoen – voor hommels.

En Marnix? Die ging uiteindelijk overstag. Hoewel hij twijfelde aan de haalbaarheid van het plan, was hij stiekem benieuwd hoe de beginnend boerin het ervan af zou brengen. Als een van de eersten bezocht hij haar boerenland, zo is te zien in de eerste aflevering.

Onze Boerderij: En Nu Zelf

Yvon Jaspers voor Onze Boerderij: En Nu Zelf
Yvon Jaspers voor Onze Boerderij: En Nu Zelf

“Er was nog helemaal niets. Alleen een modderig weitje met een paar paaltjes en schrikdraad, maar nog geen onderdak voor de varkens. Samen met Roel – de vriend van oud-Boer Zoekt Vrouw-boer Steffi – en Yvons man Pieter heb ik een paar dakplaten tegen elkaar geschroefd, met een deurtje ervoor en erachter. Het was de bedoeling dat de biggen het weitje gingen omploegen zodat Yvon gewassen kon zaaien.” Dat hebben ze netjes gedaan, al zijn het ook brutale beesten.

Marnix weet allang hoe onbeschaamd ze zich kunnen gedragen. “Als er een gat in een hekje zit, kruipen ze ertussendoor. Een keer was het zo erg dat ze in onze woonkamer in de hondenmand lagen te slapen. Moesten de honden op de grond liggen.” Yvon heeft door hun ‘enorme talent om uit te breken’ haar handen vol gehad aan de dieren. “Ik heb een dijk van een conditie opgebouwd door achter de ontsnapte varkens aan te hollen.”

Ook al kent de veehouder zijn varkens het best, de presentatrice kreeg geen ellenlange handleiding mee. “Als Yvon vragen had, beantwoordde ik ze. Maar ik ging haar niets voorkauwen. Uiteindelijk moet ze zelf ondervinden wat voor haar het beste werkt.” Ook de kijker kan volgens hem een les trekken uit het programma. “Aan een agrarisch bedrijf, kleinschalig of niet, zit 24 uur per dag zorg vast. Ik hoop dat mensen er door Onze Boerderij achter komen dat de prijs die zij in de winkel betalen slechts een fractie is van waar die boer de hele dag mee bezig is.”

Yvon Jaspers

Yvon deelt die mening. Daarbij hoopt ze, met het oog op de boerenprotesten, een positieve bijdrage te dragen aan de discussie. “Soms lijkt het alsof je als buitenstaander moet kiezen. Ben je voor of tegen de natuur? Ben je voor of tegen boeren? Ik denk dat vrijwel iedereen in Nederland voor beiden is. We moeten samen uit deze ingewikkelde situatie zien te komen. En als ons programma een klein beetje kan bijdragen aan deze nuancering, ben ik al blij.” 

Lees ook: Yvon Jaspers doorbreekt stilte over boerenprotesten 

Intussen zijn we negen maanden verder. Marnix is nog een paar keer langs geweest op de boerderij. Niet alleen Yvon heeft er veel geleerd, hijzelf ook. “Schapenboerin Janine (uit Boer Zoekt Vrouw, red.) verkoopt net als ik het vlees van haar dieren. Daar hebben we goed over kunnen soebatten. Hoe pakt zij dat aan? Hoe staat zij erin? Ik ging met meer kennis naar huis.”

Over de huidige staat van de boerderij kan hij al één ding verklappen: zijn twijfels zijn helemaal weg. Voor nu verheugt Marnix zich op het afsluitende oogstfeest, waarbij Jaspers haar boeren trakteert op eten uit ‘eigen tuin’. “Ik hoop dat ze tegen die tijd de varkens goed vetgemest heeft. Dat we op een eerlijke manier een lekker karbonaadje of speklapje kunnen eten.”

Onze Boerderij: En Nu Zelf! is vanaf 3 september wekelijks om 19:00 uur te zien op NPO1.

Meer over