Interview

Denice Dest geniet van First Dates: 'Op succesvolle avonden staan we te knetteren van plezier'

28 november 2022 10:05 | reality | Door Tijgerbloed Teksten

© Annemieke van der Togt

Als gastvrouw in het First Dates-restaurant voelt de goedlachse Denice Dest zich als een vis in het water. De potentiële liefdeskoppels moeten zich vooral welkom voelen bij haar. ‘Ik ontvang mensen met liefde.’

Voelde ‘First dates’ voor jou meteen als een match?

“Nee, toen ik gevraagd werd voor een screentest zag ik dat vooral als een leuke ervaring, ik was er ervan overtuigd dat ik het niet zou worden. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden. Al is het nog wennen aan de bekendheid. Toen ik net op tv was, kregen mijn man en ik een dagje sauna cadeau. We zaten daar, ik sloeg een krant open en zag opeens mezelf, het was een paginagroot interview, ik had niet verwacht er zo groot in te staan. Zat ik daar in mijn blootje in mijn badjasje, overal zag ik die krant liggen. Ik hield het geen halfuur meer vol daar.”

Wat is het geheim van een goede gastheer of gastvrouw?

“Het besef dat het niet om jou gaat, dat je warmte en rust uitstraalt. Een lach is een echte ijsbreker. Gasten moeten niet het gevoel hebben dat ze worden gescreend, je bent welkom zoals je komt, wij gaan voor je zorgen. Ik was zeven jaar lang gastvrouw op feestjes in Amsterdam, vooral in de lhbtq+-gemeenschap, geweldig. Zwaar uitgedost bij de deur staan met pruik, korset, tule, glamour, glitters, mensen ontvangen met liefde en ze een welkom gevoel geven.”

Zou je bij de gasten soms ook niet wat meer glitter willen zien?

“Af en toe komt er inderdaad iemand binnen die eruitziet alsof hij naar de snackbar gaat. Maar gasten moeten zich vooral veilig voelen, het is al spannend genoeg. En we hebben heus genoeg gasten waarvan ik denk, wauw.”

Kun je het programma combineren met je andere werkzaamheden?

“Ja hoor. Ik ben al ruim twaalf jaar communicatie- en gesprekstechniekentrainer en personal coach. Ik geniet ervan om mensen te zien groeien, een transformatie doormaken. Of ze nu een andere baan krijgen of gewicht verliezen. Ik doe dingen waar ik blij van word, en First Dates is zo leuk. We doen dit zo’n vier tot acht dagen in de maand, vorig weekend hebben we nog 52 dates opgenomen. Dan denk ik dat ik even kan zitten en dan moet ik alweer aan de bak, zitten, staan, zitten, ik doe heel wat squats op zo’n dag.”

Geeft je stiekem tips over hoe een gesprek te beginnen?

“Ik ben coach in hart en nieren maar ik sta daar niet als coach. Het mooie vind ik juist dat het programma laat zien hoe lastig communiceren soms is. We zijn tegenwoordig gewend aan snelle appjes met afkortingen en emoticons. In First Dates leggen mensen binnen een paar minuten hun levensverhaal op tafel. Kijkers zien weer hoe mooi het is een fijn gesprek te voeren en gezien te worden door een ander.”

Ben je tevreden over het aantal matches?

“Op succesvolle avonden staan we te knetteren van plezier, maar soms valt de score een klein beetje tegen. Het is garantie tot aan de deur. De mensen moeten het uiteindelijk zelf doen. Chemie, energie, zoveel factoren spelen een rol. Gasten moeten vooral plezier hebben, een match is meegenomen.”

First Dates is elke maandag t/m vrijdag om 19:25 uur te zien via BNNVARA op NPO3.

Meer over