Openhartige gesprekken

Ontroering in Down the Road: 'Ik wil graag een normaal mens worden'

9 februari 2022 10:47 | reality | Door Janine van Rooden

© KIJK

In de meest recente aflevering van Down the Road voert Gordon zeer openhartige gesprekken met deelnemers Lizzy en Liam. De kijkers kunnen hun tranen niet bedwingen.

In Down the Road gaat Gordon op pad met een groep jongeren die het syndroom van Down heeft. Samen maken ze een reis door Nederland en doen ze verschillende uitstapjes om elkaar beter te leren kennen en angsten te overwinnen. Zo gaan ze bijvoorbeeld ziplinen, krijgen ze een rijles en maken ze een helikoptervlucht. Ook worden er openhartige gesprekken gevoerd over hoe de jongeren het zelf ervaren om het Downsyndroom te hebben.

Lizzy

In de aflevering van gisteren heeft de groep een gezellige karaokeavond. De volgende ochtend stapt Lizzy op Gordon af om te vragen of hij een toekomst ziet in een zangcarrière voor haar. Gordon komt tot de eerlijke conclusie dat dit lastig wordt, omdat ze bepaalde klanken niet goed uit kan spreken. "Dat is iets wat je moet accepteren. Hoe graag je het ook zou willen en hoe erg ik je het ook gun.", zegt Gordon tegen haar. Hij vervolgt: "Je moet gewoon heel eerlijk zijn dat er dingen zijn die je niet kan door Down, maar dat betekent niet dat je geen plezier kunt hebben in het zingen." Lizzy waardeert zijn eerlijke mening: "Ik vind het enorm jammer, maar zingen blijft mijn grootste hobby."

 

Liam

Vervolgens stapt de groep op een boot om te gaan zeilen. Gordon raakt aan de praat met Liam, hij wil weten hoe Liam hun avontuur tot nu toe beleeft. Liam vertelt: "Ik vond het moeilijk dat ik een meisje of jongen met het Downsyndroom zou leren kennen." Gordon wijst hem erop dat hij zelf ook het syndroom van Down heeft. Liam geeft daar een eerlijk antwoord op: "Ik vind het wel fijn, maar ik wil graag een normaal mens worden. Ik voel me heel verdrietig dat ik het Downsyndroom heb en dat mensen mij daarom pesten." Dit moment zorgt voor tranen bij de kijkers van het programma. Zij kunnen de openhartige en eerlijke gesprekken tussen de deelnemers en Gordon erg waarderen.

Down the Road is iedere dinsdag om 20:30 uur te zien op SBS6

Meer over