Uitleg

Dít maakt het EO-programma Rail Away zo succesvol bij een groot publiek

13 mei 2024 10:00 | reality | Door Wouter Luijken

© EO

In de nieuwe reeks van Rail Away komt Zwitserland twee keer voorbij. Denemarken en België zijn de andere landen. Voice-over Bob van der Houven legt uit wat het Alpenland zo geschikt maakt.

Waarom is Zwitserland zo’n geschikt land voor Rail Away?

“Zwitserland lijkt een onuitputtelijke bron van fantastische treintrajecten, we hebben er nu 36 afleveringen opgenomen. Het is altijd raak. Als je ziet wat ze daar hebben gepresteerd op het gebied van spoorlijnen, het zijn technische hoogstandjes. En dat dan in combinatie met die prachtige natuur. Daarnaast heb je er zoveel verschillende soorten spoortrajecten, zoals de steile kabeltreinen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Echt een belevenis als je daar inzit.”

Wat is het succes van het programma?

“Er gaat een bepaalde geruststelling van uit. Zeker de afgelopen tijden zijn bar en boos, dan heeft een mens er af en toe behoefte aan om dat een half uurtje te vergeten en eraan herinnerd te worden hoe mooi deze planeet is. Wat ook mooi is aan Rail Away: het brengt mensen op ideeën om bepaalde reizen te maken. Ik krijg appjes en mailtjes van kijkers dat ze de routes uit de uitzendingen gaan doen. Vaak zijn dat jongeren. Ik dacht dat het programma een wat ouder publiek zou trekken, maar er kijken dus ook verrassend veel jonge mensen.”

Word je weleens herkend aan je stem?

“Heel regelmatig, dat blijft raar. Als je een bekend gezicht hebt is het niet zo moeilijk, dan kennen mensen dat koppie van tv. Bij mij is dat niet zo, ze kennen alleen mijn stem. Bij het inchecken van mijn koffer op Schiphol zei die man na twee zinnen: ‘u bent de stem van Rail Away’. Het geeft aan hoe het programma leeft onder de mensen en hoe geliefd het is.”

Rail Away is vanaf maandag 13 mei dagelijks te zien rond 19:55 uur bij de EO op NPO2.

Meer over