Temptation trauma

Getraumatiseerde deelnemers doen melding van Temptation Island

24 september 2022 10:38 | reality | Door Faye Heijnis

© Temptation Island (RTL)
Oud-kandidaten van Temptation Island: Love or Leave hebben melding gedaan van grensoverschrijdend gedrag tijdens en na de opnames van de realityserie. Dit maakt Shownieuws bekend.

Sommige van deze deelnemers hebben volgens Shownieuws melding gedaan bij Mores, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen binnen de Nederlandse culturele en creatieve sector.

'Grensoverschrijdend gedrag in Temptation Island: Love or Leave'

Shownieuws sprak de afgelopen weken met verschillende oud-kandidaten uit meerdere seizoenen, zo valt te lezen. In de late uitzending van Shownieuws op vrijdag deed een van die deelnemers anoniem zijn verhaal. Hij vertelde onder meer dat hij zich 'heel onveilig, machteloos en gediscrimineerd' voelde. "Daarnaast ben ik voor mijn gevoel geestelijk en mentaal mishandeld en heb ik te maken gehad met machtsmisbruik. (...) Tot op heden heb ik er nog steeds last van. Ik kan zeggen dat ik een traumatische ervaring heb overgehouden aan het programma." 

Details maakt Shownieuws niet bekend. "De exacte inhoud van de meldingen die zijn gedaan, zijn bij de redactie bekend. "Maar uit vrees voor eventuele consequenties treden de deelnemers niet in volledige details en blijven ze in de anonimiteit", zo valt te lezen op de site.

RTL reageert

SimpelZodiak, de producent van het programma, en RTL laten aan Shownieuws weten niet op de hoogte te zijn van de meldingen bij Mores. Wel laat SimpelZodiak weten: "Er is een melding bij ons bekend van één kandidaat die achteraf niet blij was het met programma. Daar zijn we over in gesprek gegaan en hebben we met elkaar opgelost." Dit beaamt de woordvoerder van RTL en voegt daar aan toe een 'helder protocol' voor de reality- en datingsprogramma's te hebben. "Hier is bijvoorbeeld in vastgelegd dat er altijd een kandidatenbegeleider, vertrouwenspersoon en psycholoog beschikbaar moet zijn voor deelnemers en andere betrokkenen." 

Mores

Mores laat zelf discreet niks los over de meldingen en het lopende onderzoek. Advocaat Natacha Harlequin legt wel uit waar het meldpunt toe in staat is. "Ze kunnen bijvoorbeeld praten met de veroorzaker van het grensoverschrijdend gedrag en een mediation traject voorstellen." Ook bij een officiële aangifte bij de politie kan Mores begeleiding bieden.

Meer over