Interview

Bert van Leeuwen over nieuw seizoen Het Familiediner: 'Ik verbaas me nergens meer over'

1 augustus 2022 10:05 | reality | Door Tijgerbloed Teksten

© EO

Knallende familieruzies, bloedverwanten die elkaar niet meer zien. Bert van Leeuwen probeert ook in het nieuwe seizoen van Het Familiediner strijdende partijen weer aan tafel te krijgen. "Ruzies gaan soms zó ver terug."

Is de formule nog aangepast?

"Eigenlijk niet, de opzet is zó uitgekristalliseerd. De onderwerpen zijn weer even gevarieerd, de uitkomsten onvoorspelbaar. Wat opvalt is dat de aangevers vaak jong zijn, begin twintig. Kinderen die zich eraan storen dat moeder en oma al zo lang ruzie hebben en daar wat aan doen, dat vind ik mooi."

Als kijker denk je, waar maken mensen zich druk om.

"In winkels en bij het tankstation hoor ik het vaak: die ruzies gaan toch nergens over? Maar het zijn de druppels die een volle emmer doen overlopen. Soms gaan ruzies zo ver terug. Dan barst de bom uiteindelijk om iets onbenulligs, emoties lopen op, het verstand neemt af. Er vallen harde woorden, er wordt met deuren gesmeten, hop, de hakken gaan in het zand. Mensen willen niet die eerste stap zetten en lopen vast in hun eigen gelijk. Als ik binnenkom, zeggen ze vaak meteen: 'Ik ben er helemaal klaar mee.' Als we dan even doorpraten, merk je dat ze, diep van binnen, er helemaal niet klaar mee zijn. Ze vinden het juist jammer hoe het is gelopen."

Zijn er ook families die niet samen aan de dinertafel eindigen?

"We laten niet alleen succesverhalen zien, als mensen echt niet willen meewerken, houdt het op. Soms komen mensen trouwens niet naar het diner maar blijkt dat er achteraf toch contact ontstaat, dan hebben we iets in beweging gezet. Of mensen vallen elkaar huilend in de armen in het programma maar daarna gaat het toch weer mis. Ik verbaas me nergens meer over."

Is de aard van familieruzies veranderd?

"Anders dan vroeger vormen social media soms een kruitvat. WhatsApp-groepen, Facebook, Instagram: daar kan het flink mis gaan. Een grappig bedoelde maar foute opmerking en dan is het: Jolanda heeft de groep verlaten. Iemand die niet naar een feestje komt maar wel op Facebook zet: daar hadden we nou effe geen zin in."

Wat maakt dat het voor jou leuk blijft?

"Elke draaidag is een avontuur; wat ga ik nu weer meemaken? Ik heb geen idee wie ik tref, hoe mensen reageren, of ik binnen mag komen, hoe het afloopt. Mensen weten echt niet dat ik kom; anders gaat de voordeur misschien niet eens open. In de begintijd zat ik te sjorren en te trekken: toch superzonde dat je ruzie hebt met je broer? Tegenwoordig sta ik er open, haast laconiek in: het is niet mijn probleem. Dat werkt beter. Ik ben onbevooroordeeld, maar soms zeg ik ook; is het nou zo moeilijk om even sorry te zeggen?"

Wat is het allerbeste verzoeningsmaal?

"Dat bestaat niet, maar als het diner goede herinneringen terugbrengt, is het geslaagd. Het mooiste is als we mensen terugbrengen naar de goede oude tijd. Dus als ze vroeger altijd Chinees gingen halen, laten we het chique diner zitten en halen we gewoon Chinees voor ze."

Het Familiediner is vanaf 1 augustus 2022 elke maandag om 21:25 uur te zien op NPO 1.

Meer over