Interview

Ewout Genemans enorm onder de indruk van nieuw seizoen De Jeugdkliniek: ‘De jongeren zijn zo openhartig’

6 november 2023 09:40 | reality | Door Janine van Rooden

© Tom Cornelissen
Ewout Genemans maakte in 2021 voor Videoland de documentaireserie De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt. Daarin kreeg hij een uniek inkijkje bij Yes We Can Clinics waar jongeren intensieve behandelingen ondergaan om af te rekenen met verslavingen en problemen.

Dit jaar keerde de presentator en programmamaker terug naar de kliniek voor een tweede seizoen. Wij vroegen Ewout wat we in de nieuwe reeks gaan zien.

Wat kunnen we van het nieuwe seizoen De Jeugdkliniek verwachten?

“Dit seizoen is weer heel indrukwekkend. Het leven is niet altijd leuk en dat mag ook gezien, gehoord en besproken worden.

We zien verschillende jongeren die verslavingen hebben, met gedragsproblemen kampen of een moeilijke thuissituatie hebben, maar die de moed hebben gevonden om een hiervoor een behandeling aan te gaan.

Ik vond het ook deze keer weer bijzonder dat de jongeren zo openhartig zijn. Gelukkig waren er dit seizoen nóg meer jongeren die hun verhaal wilden doen. Ze hopen daarmee anderen met problemen te inspireren om hulp te gaan zoeken. Dat vind ik echt heel bijzonder, want de jongeren zijn natuurlijk wel op hun kwetsbaarst in de kliniek. Dat ze daar dan een camera bij laten met dat doel in gedachten is heel mooi.

We zien in deze reeks trouwens ook hoe het gaat met de jongeren van het eerste seizoen.”

Waarom is ervoor gekozen om een tweede seizoen van deze documentaireserie te maken?

“Sinds het eerste seizoen is het aantal aanmeldingen bij Yes We Can Clinics een aantal keer verdubbeld en zijn de wachtlijsten nog meer toegenomen. Dat komt niet direct door de serie, maar vooral omdat er nog meer jongeren zijn die hulp nodig hebben. Voor de kliniek was het daarom belangrijk om nog een keer te laten zien wat ze doen en hoe ze dat doen.

We zien in de serie natuurlijk de jongeren die hulp zoeken, maar er zijn er heel veel die nog geen hulp hebben gevonden. Ik denk dat het daarom ook belangrijk is om dit nieuwe seizoen te hebben gemaakt. Dat jongeren of ouders die thuis zitten zien dat – hoe erg het ook lijkt – er echt een mogelijkheid is om hulp te vinden.”

Zijn er dingen anders ten opzichte van het eerste seizoen?

“Wat ik veel meer vond ten opzichte van de vorige keer dat ik er was is dat er veel jongeren eenzaam zijn. Dat is in coronatijd ontstaan doordat veel jongeren op hun kamer zaten, niet naar buiten konden en niet naar school mochten. Daar zie je nu de problemen van.

Bij bijna alle jongeren die ik in de kliniek heb gesproken is eenzaamheid een terugkerend thema. Dat vond ik wel heftig om te merken. Als iemand drugs gebruikt en daardoor voor overlast zorgt is dat iets wat je kan zien, maar eenzaamheid zie je niet.”

Ewout Genemans samen met de jongeren (De Jeugdkliniek)
Ewout Genemans samen met de jongeren (De Jeugdkliniek)

Hoe ben je ooit bij dit onderwerp en deze kliniek terechtgekomen?

“Dat is eigenlijk gekomen door Verslaafd. Ik nam de presentatie van dat programma een paar jaar geleden over van Peter van der Vorst. Hij was destijds al in gesprek met Yes We Can Clinics, omdat dat een van de plekken was waar de mensen van het programma weleens terechtkwamen. Hij was al aan het kijken of er misschien meer mee kon worden gedaan.

Toen Peter directeur werd van RTL en ik het programma overnam ben ik verder in gesprek gebleven met de kliniek en zodoende is De Jeugdkliniek tot stand gekomen.”

De jongeren leren in de kliniek veel over zichzelf. Heb jij eigenlijk nog iets van hen geleerd?

“Zeker! Iedere keer ben ik er weer van onder de indruk hoe goed ze kunnen praten over hun gevoel en hoe goed ze daarin kritisch naar zichzelf kunnen kijken.

Heel veel volwassenen – ik ook – zijn druk bezig met werk en privé en hebben daardoor niet altijd de tijd en rust om over zichzelf na te denken. Op het moment dat je zo’n kliniek betreedt is die rust en tijd er wel en ga je daar dus over nadenken. Dat heb ik zeker van de jongeren daar geleerd.”

Als je jouw jongere zelf nu nog een advies had kunnen geven, wat zou dat dan zijn?

“Dat je altijd goed naar je eigen gevoel moet luisteren. Als je jong bent is het heel makkelijk om maar mee te gaan in een groep om maar ergens bij te willen horen. In de kliniek wordt juist geleerd dat iedereen anders is en dat dat prima is. Er wordt daar echt geleerd om naar jezelf te luisteren en jezelf uit te spreken. Ik had dat vroeger ook best willen leren.”

Wat hoop je dat de kijkers van De Jeugdkliniek denken na het zien van de serie?

“Ik hoop vooral dat kijkers in gesprek gaan met elkaar. Af en toe eens aan elkaar vragen hoe het gaat en dan ook echt naar elkaar luisteren en aandacht voor elkaar hebben.

We hebben drukke levens en daardoor wordt er lastiger stilgestaan bij problemen of dingen die niet goed gaan. Door deze serie te maken hoop ik dat vooral jongeren zich daar bewuster van worden en dat ze bij eventuele problemen hulp durven zoeken.”

De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt is vanaf 7 november 2023 te zien bij Videoland.

Meer over