Interview

Frans Bauer over de terugkeer van zijn realityserie: 'Wij willen de uitzendingen niet van tevoren zien'

4 april 2024 10:00 | reality | Door Wouter Luijken

© AVROTROS/Ruud Baan
Frans Bauer opent in realityserie De Bauers – 20 Jaar Later zijn deuren voor de televisiekijker. Met vier volwassen wordende zonen is het bij hem thuis nooit saai. "Er is nogal wat leven hier."

Wat is er te zien in de nieuwe realityserie De Bauers - 20 Jaar Later?

"Het is eenzelfde soort serie als we in 2004 maakten, maar dan anno 2024. De kinderen zijn groot geworden, de een is volwassen en de ander zit nog in de puberteit. Verder gaat het er op dezelfde manier aan toe, we worden de hele dag gevolgd. De cameramensen hebben de sleutel van ons huis en we weten niet wanneer ze komen."

Hoe is het idee voor deze terugkeer ontstaan?

"In de loop der jaren kregen we vaak de vraag wanneer de serie terugkwam. Die kwam in eerste instantie van fans, maar ook verschillende zenders hebben ons benaderd. Het was destijds ook een van de best bekeken programma's. Al waren kijkcijfers voor ons niet van belang, we hebben nu ook niet gekeken of het succesvol zou kunnen zijn. Dat weet je namelijk nooit."

Waarom openen jullie juist op dit moment de deuren van je huis?

"Ik vond het wel leuk om te laten zien hoe het twintig jaar later is, want er zijn veel dingen veranderd. Er is nogal wat leven hier. De kinderen zijn opgegroeid, focussen zich op hun eigen carrières en ik heb er schoondochters bijgekregen. Sowieso is dit een goed moment omdat alle kinderen nu nog thuis wonen, het zal niet lang meer duren of ze slaan de vleugels uit."

Wat wil je zelf graag aan de kijker laten zien?

"Hoe ons gezin nu is. Het is nou eenmaal zo dat ik een bijzonder leven heb met mijn artiestenbestaan. Daarnaast heb ik dan weer mijn drukke gezinsleven dat voor herkenbare gesprekken en situaties zorgt."

Je geeft de kijker een blik in jouw leven, maar wat heb je zelf aan deze serie?

"Het is toch ook een levensdocument. Als ik de eerste serie kijk, word ik altijd weer emotioneel. Je ziet mensen die je in de loop der jaren zijn ontvallen en daarnaast zie je de kinderen toen ze nog klein waren. Het is toch de pijn die achter je ligt. Het klinkt misschien gek, maar als ik ernaar kijk, realiseer ik me dat al het mooie heel snel voorbijgaat, sneller dan dat je denkt. Het lijkt allemaal gisteren, maar het is inmiddels alweer twintig jaar geleden."

Stond de rest van het gezin ook achter De Bauers - 20 Jaar Later?

"We hebben het er al wel eens over gehad en een van de kinderen zei toen: 'Waarom doen we dat niet weer een keer?' Daar is iets gaan borrelen en toen hebben we besloten dat als de vraag zou komen we er serieus op zouden ingaan. Als niet iedereen erachter had gestaan waren we er niet aan begonnen."

Hoe is het om weer de hele dag gefilmd te worden?

"Dat heb je heel snel niet meer in de gaten. De cameramensen kennen we al jaren, die horen een beetje bij de familie. Het voelde ook niet onwennig toen ze er weer waren. Ze vertellen ons niet wat we moeten doen, er is niets gescript."

Weten jullie van tevoren welk materiaal er in de uitzending gaat komen?

"Nee, dus voor ons is het ook spannend wat ze uitzenden. Wij willen daar ook niet in meegenomen worden. Als je van tevoren de uitzending ziet ga je zeggen: 'mijn haar zit niet lekker' of 'mijn broek is niet mooi'. Het is wel spannend hoor, om dan het resultaat te zien. Dat was destijds ook zo. Ik dacht toen na de eerste aflevering dat het snel klaar zou zijn. Zag ik mezelf rennen in een trainingsbroek… Het is zoals het is, rauw, en dat maakt het zo leuk. Of er hierna nog een nieuwe serie gaat komen? Laten we eerst maar eens kijken hoe deze reeks wordt ontvangen."

De Bauers - 20 Jaar Later is vanaf 4 april 2024 elke donderdag om 20:35 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Meer over