Interview

Kathelijn Pieterse doet mee aan De Verraders met onbekenden: 'Na afloop was ik er fysiek en mentaal slecht aan toe'

16 februari 2024 10:00 | reality | Door Jef Willemsen

© Tom Cornelissen
De Verraders wordt dit seizoen niet gespeeld met BN’ers, maar met ‘gewone’ Nederlanders, zoals Kathelijn Pieterse. Ze deelt haar ervaringen met presentatrice Pernille La Lau, die vorig seizoen de halve finale haalde.

Interview door Jef Willemsen en Wouter Luiken

De Verraders kan heftig zijn, waarom wilde je toch meedoen?

Kathelijn: “Omdat ik groot fan ben van het programma. Ik werk als coach en vertrouwenspersoon, daardoor ben ik extra geïnteresseerd in menselijk gedrag. De Verraders is een spel waarin wie je bent en wat je doet onder druk komt te staan. Je verliest de controle en krijgt te maken met groepsdruk, dat vind ik machtig interessant.”

Pernille: “Het is de ultieme psychologische test. Toch heb ik lang nagedacht of ik het aandurfde. Het leek me een totale nachtmerrie om verrader te moeten zijn. Ik hou niet van pesten en kan niet liegen of iemand anders kapot maken voor eigen gewin. Dat wordt wel allemaal van je verwacht in die rol.”

Hoe heb je jezelf voorbereid?

“Pernille: “Je kunt je niet echt voorbereiden, wel ben ik bij mezelf nagegaan: ‘Stel ik word verrader, hoe ga ik dat aanpakken?’ Dat bleek uiteindelijk niet nodig.”

Kathelijn: “Ik heb alle afleveringen gekeken om tactieken of patronen te ontdekken, maar dit spel hangt van toevalligheden aan elkaar. Ik heb wel geprobeerd fysiek zo sterk mogelijk te zijn: geen alcohol, gezond eten en sporten. Ik was daar de oudste en wilde wel een beetje mee kunnen doen.”

Is de groepsdruk echt zo dwingend?

Kathelijn: “Angst doet veel met mensen, iedereen is bang eruit te vliegen. Om jezelf veilig te stellen ga je sneller mee met wat de groep vindt en stem je soms in met gedrag dat eigenlijk niet bij je past.”

Pernille: “Een aantal mensen speelden het inderdaad zo om een ronde verder te komen. Zelf vond ik het belangrijker om te doen wat voor mij goed voelde, al heb ik ook wel eens met de groep meegestemd omdat er nu eenmaal iemand uit moest en ik zo de kluts kwijt was dat ik het écht niet wist. Dat voelde heel onterecht.”

Wat vond je het zwaarst?

Kathelijn: “Dat het spel altijd doorgaat. Je slaapt weinig, je hoofd blijft maar malen en je maakt jezelf gek met je eigen waarheid. Vooral als je in lockdown moet: alleen op je kamer en zonder telefoon.”

Pernille: “Wachten om te horen of je vermoord bent is heel spannend. Om die tijd door te komen, probeerde ik zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Ik had mijn yogamatje bij me en met een paar weerstandselastieken maakte ik van mijn kamer een soort fitnessruimte.”

Wat is het beste advies om dit spel te spelen?

Pernille: “Luister niet naar de woorden, maar naar de intentie erachter. Iemands energie zegt zoveel meer. Een kandidaat omhelsde me en dat voelde zo overdreven dat ik direct dacht: jij bent de verrader. Dat bleek later ook zo te zijn. Vertrouw dus op je intuïtie.”

Kathelijn is het daarmee eens: “Blijf altijd zo dicht mogelijk bij jezelf, anders houd je het niet vol. En probeer bondjes te sluiten, ook al kun je niemand echt vertrouwen.”

Wat heb je door De Verraders over jezelf geleerd?

Pernille: “Dat ik best goed kan reflecteren en dat ik in staat ben aan iedere situatie een andere draai te geven. Zelfs nare gebeurtenissen en tegenslagen bieden een kans iets nieuws te beginnen. Niet alleen in het programma, maar ook daarbuiten. Dat Koffietijd vorig jaar stopte was bijvoorbeeld niet leuk, maar mede daardoor kan ik nu bij RTL 4 Zondag op Vier maken.”

Kathelijn: “Ik wilde meedoen om te zien hoe ik zou presteren onder constante druk. Tijdens de opnames komt er onherroepelijk een uitvergrote versie van jezelf naar buiten. Ik ga boos en huilend te zien zijn en na afloop was ik er fysiek en mentaal slecht aan toe. De Verraders doet echt wat met je. Daarom ben ik trots dat ik de moed heb gehad mezelf te laten zien.”

Het is uiteindelijk dus toch die ultieme psychologische test gebleken?

Pernille: “Zeker, maar wel een die ik niet had willen missen.”

Kathelijn: “Absoluut, het is een ervaring die je alleen begrijpt als je het zelf hebt meegemaakt.”

De Verraders is vanaf 16 februari 2024 elke vrijdag om 20:00 uur te zien bij RTL 4.

Meer over