Interview

Jan Versteegh en Ray Klaassens van start met No Way Back: ‘De kandidaten waren er slecht aan toe’

7 januari 2024 08:00 | reality | Door Esther Hut

© By.Marj

Zet je schrap voor het nieuwe en keiharde survivalprogramma van SBS6: No Way Back! Zestien kandidaten gaan de ultieme uitdaging aan en proberen met elkaar te overleven in de ongerepte wildernis van Noorwegen onder de meest barre omstandigheden. TVgids sprak met Jan Versteegh en oud-commando Ray Klaassens over wat we precies kunnen verwachten van het nieuwe programma.

Het belooft prachtige landschappen en uitdagingen waar we zelf ook nog iets van kunnen opsteken.

Voor jou is het een heel ander soort programma dan dat je tot nu toe hebt gepresenteerd bij SBS6. Hoe was het om No Way Back op je te nemen?

Jan: “Dit is een soort jongensboek. Op reis met een groep mensen die twee weken dwars door Noorwegen trekken en weinig slapen, weinig eten en veel fysieke uitdagingen aangaan. Daar moest ik bij zijn!”

En hoe heb je het uiteindelijk ervaren?

Jan: “Het eindresultaat is heel mooi geworden. Noorwegen is echt een prachtig land, maar bovenal zie je in No Way Back gewoon een groep van zestien mensen die geen ervaring hebben met het overleven in de wildernis, maar dat wel moeten doen en dus niet alleen zichzelf tegen gaan komen, maar ook anderen uit de groep mee moeten trekken.”

“Je ziet de kandidaten allemaal een ontwikkeling doormaken en dat is erg mooi om te zien. En dan heb je Ray erbij, die mensen heel goed kan sturen. Die weet wanneer je een zetje nodig hebt, weet wanneer je wat aanmoediging nodig hebt en weet ook wanneer je misschien wat strenger toegesproken moet worden. Dat is wel heel mooi om te zien wat dat met mensen doet.”

Ray, jij hebt de hele tocht meegelopen met de kandidaten. Hoe was dat voor jou?

“Dat was echt een cadeautje. Het is natuurlijk een ontzettend mooi gebied waarin we vier jaar getijden in een dag hebben meegemaakt, van temperaturen rond het vriespunt tot boven de 25 graden en veel wind en regen. Het was een enorm zwaar terrein met veel hoogteverschil, maar zo’n terrein levert altijd iets moois op. Wat je ziet is dat iets willen en jezelf overschatten op de loer ligt, maar er zijn ook kandidaten die zichzelf onderschatten. Voor mij is dit een soort sociaal experiment in één van de mooiste landen in Europa.”

ds

Wat onderscheid No Way Back zich van andere survivalprogramma’s?

Jan: “Het grote verschil tussen No Way Back en andere survivalprogramma’s is dat je tijdens de tocht zelf kunt beslissen om in een kamp achter te blijven. Als je daar achterblijft ben je geen verliezer want als je in een kamp blijft en je houdt het daar vol, win je sowieso een geldbedrag en ben je juist een winnaar. Als je doorgaat met de tocht is het nog maar de vraag of je het eindpunt gaat halen en dus een winnaar wordt. Helemaal het avontuur dat gecombineerd wordt met een land als Noorwegen. Dat maakt het dat het zo'n ander programma is."

Ray: “Het gaat in dit programma niet om de snelste zijn, maar het gaat juist om de groep. Hoe blijf je met elkaar functioneren? En motiveren als je er helemaal doorheen zit? De oudste kandidaat die meedoet is 67 en de jongste is 18. Dat is een groot verschil. Toch moeten ze het met elkaar zien te regelen.”

Hoeveel mensen mogen er dan bij een kamp achterblijven?

Jan: “Dat verschilt. Er zijn kampen waar twee mensen achterblijven, maar ook kampen waar maar één iemand verblijft. Ieder kamp heeft weer een andere waarde. Zo is er een kamp waar je 20.000 euro kunt winnen, maar er is ook een één van 5.000 euro. Dit geld wordt verdeeld over het aantal mensen dat achterblijft in het kamp en dat het volhoudt tot de tocht door andere deelnemers is voltooid. De uitdaging is alleen dat de kandidaten helemaal niet weten hoelang ze in een kamp moeten verblijven. Is dat een paar dagen, weken, maanden? Ook de mensen die besluiten verder te gaan met hun tocht hebben geen idee hoe lang ze nog moeten verblijven in de wildernis.”

Wat doen ze dan precies bij die kampen als ze besluiten om achter te blijven?

Jan: “Overleven. De kandidaten hebben heel weinig tot hun beschikking. Wel een slaapzak, maar je moet nog wel iets bouwen waar je droog onder kunt liggen als het regent en je moet natuurlijk voor eten zorgen. Wat je ziet is dat er bessen geplukt worden en dat sommigen proberen vissen te vangen. Ze zijn eigenlijk de hele dag bezig met ‘hoe overleef ik op een zo minst oncomfortabele manier.’ Het is zeker geen vakantie als je achterblijft in een kamp.”

Ray: “Als je doorweekt bent van de regen, geen eten hebt, je voeten niet droog krijgt en niet weet hoelang alles gaat duren is dat echt killing. Sommige kandidaten waren er best slecht aan toe.”

Justin

Zou je zelf meedoen aan het programma?

Jan: “Ja, dat lijkt me heel tof. Het is natuurlijk het ultieme avontuur. Niet alleen om in een bepaald land het avontuur aan te gaan, maar vooral te kijken hoever je jezelf kunt uitdagen, want iedereen bereikt zijn of haar grens op een gegeven moment. Als je verder wilt dan zul je over die grens moeten stappen en ik denk dat dat een mooie uitdaging voor mij zou zijn.”

Ray: “Het zit hem niet zozeer in wat je kunt, maar in je aanpassingsvermogen. Dus hoe makkelijker je jezelf aanpast, hoe beter het je afgaat. Daar zit je kracht. Humor is ook een belangrijk element, waardoor je sneller kunt relativeren.”

Waarom zou iedereen No Way back moeten kijken volgens jullie?

Jan: “Het is een combinatie van veel prachtige elementen. Je hebt één van de mooiste landen van Europa, waarbij je verschillende soorten landschappen ziet. Van rotsen, watervallen, bossen, etc. En je hebt een groep mensen die het ultieme avontuur aangaan. Het gaat er dit keer niet om wat je kunt, maar hoe diep kun je met jezelf? En met iemand naast je? Kun je winnen van jezelf? Dat maakt dit programma zo interessant. Ik denk dat het een prachtig programma is waar mensen graag naar zullen kijken.”

Nieuwsgierig geworden? No Way Back is vanaf zondag 7 januari wekelijks om 20:30 uur te zien op SBS6.

Meer over