Vooruitblikken

Janet (66) doet mee aan Een Jaar Van Je Leven: 'Oordopjes zijn verboden'

4 september 2022 10:00 | reality | Door Jef Willemsen

© Still Koffietijd / RTL

Janet (66) is een van de veertig deelnemers van Een Jaar Van Je Leven. Met haar positieve insteek en praktische levensvisie is de oud-secretaresse vastberaden ver te komen.

Een jaar met 39 vreemden onder primitieve omstandigheden samenleven, is dat om de prijzenpot van een miljoen?

“Het is in de eerste plaats omdat ik van uitdagingen hou: een programma dat een heel jaar duurt is iets unieks. Verder wil ik met mijn deelname uitdragen dat je met weinig gelukkig kunt zijn. De maatschappij is heel materialistisch ingesteld, maar dat kan anders. Als ik win, dan ga ik het geld gebruiken om een stukje grond te kopen waar ik een tiny house op bouw, compleet met moestuin.”

Hoe heb je jezelf voorbereid?

“Ik heb aan mijn conditie gewerkt, ik heb veel spelletjes gedaan en allerlei taal- en rekenoefeningen, het voelde bijna alsof ik weer op de basisschool zat, haha. Ook ben ik al bewust gestopt met het eten van snoep, koek, yoghurt en andere luxeproducten. Er is vermoedelijk amper eten, dus daar ben ik al aan gewend. Het belangrijkste is vooral om niet te veel verwachtingen te hebben: het pakt altijd anders uit dan je denkt.”

Welke eigenschappen gaan je ver brengen?

“De afgelopen drie jaar ben ik met mijn camper door heel Europa getrokken, dan leer je improviseren en tevreden zijn met wat je hebt. Ook in Een jaar van je leven zijn er minimale voorzieningen: we leven met veertig mensen in een afgesloten loods met een klein buitenplaatsje. Er is geen kachel, een kleine boiler, al ons eten moeten we zelf verdienen door spellen te winnen. Ik ga er blind in, maar ben van nature positief, heb een hoog incasseringsvermogen en klaag niet snel.”

Deelnemers Een Jaar Van Je Leven 2022
Deelnemers Een Jaar Van Je Leven 2022

Wat gaat je grootste uitdaging te worden?

“Waarschijnlijk het gebrek aan vrijheid, maar ook verveling. Ik ben al wel gewend om zonder televisie te leven, maar mijn telefoon is mijn heilige bijbel en die mag ook niet mee. Je mag zelfs geen pen en papier meenemen om te voorkomen dat je stiekem boodschappen naar elkaar kunt sturen zonder dat de camera dat ziet. Om de tijd te doden zullen we onszelf moeten vermaken, hopelijk wordt het niet te saai.”

Mag je iets van huis meenemen?

“We mogen één koffer meenemen met maximaal 23 kilo bagage. En een normale toilettas met inhoud die zelf mag bepalen. Dat zorgt voor hele praktische keuzes: hoeveel tubes tandpasta en deo denk je nodig te hebben? En scheermesjes, want elektrische apparaten als ladyshaves zijn ook verboden. Ook mag iedereen één foto mee het huis in brengen. Dat doe ik bewust niet, dat maakt de kans dat je mensen gaat missen alleen maar groter.”

Wat ga je als eerste doen bij binnenkomst in de loods?

“Mijn bed uitzoeken! Er zijn vier slaapzalen met tien plekken en je mag naderhand niet meer wisselen. Ik hoop wel dat ik mijn eigen kussen mag meenemen. Ik heb al 25 jaar een speciaal hoofdkussen tegen nekklachten. Als ik daar niet op slaap, heb ik de volgende dag pijn. Oordopjes zijn ook verboden, dus die moet ik zelf zien te maken, haha.”

Een Jaar Van Je Leven gaat vanavond om 21:30 uur van start met een kick-off aflevering. Daarna is het programma elke werkdag om 18:20 uur te zien op SBS6 of via twee livestreams 24/7 op Videoland.

Meer over