Interview

Janneke Jelies over nieuw seizoen Een Huis Vol: 'De oudsten zijn echt aan het puberen'

26 juli 2022 10:00 | reality | Door Tijgerbloed Teksten

© Stijn Ghijsen

In het nieuwe seizoen van Een Huis Vol heeft Janneke Jelies (negen kinderen) het nog drukker dan anders. ‘En toch blijft een groot gezin het mooiste dat er is.’

Wat vind jij de grootste uitdaging van een groot gezin?

“Schoonmaken lukt altijd wel, maar opruimen is echt een uitdaging. Elke keer als ik het huis net aan kant heb, komen de kinderen thuis van school en ligt de hele hal weer bezaaid met spullen: schoenen, jassen, onuitgepakte schoolspullen. Ze rennen naar het aanrecht, eten allemaal een koekje en daarna kan ik meteen weer stofzuigen. Waar we nu ook tegenaan lopen zijn de kosten. Boodschappen zijn gigantisch duur geworden, we zijn er wekelijks 100 euro extra aan kwijt, dat is elke keer schrikken.”

Maar je krijgt er zo veel voor terug.

“Ondanks de drukte blijft een groot gezin het mooiste dat er is. Het geeft zo veel vreugde in je leven. Je hebt altijd een broertje of zusje om mee te spelen, of iemand die aan jouw kant staat. Een van mijn dochters wordt een beetje gepest op school, een ander zegt dan: ‘kom, ik ga je helpen’. Dan denk ik, stel je toch voor dat ze er alleen voor stond. Het is zo mooi om te zien hoe ze elkaar steunen.”

Wat brengt het nieuwe seizoen?

“Met een kleintje erbij heb ik het veel drukker gekregen. De oudsten zijn veel meer de deur uit. Werken, naar vrienden toe. Zij hielpen me altijd heel goed in huis, meer dan de iets jongere kinderen. Ik moet nu dus veel meer alleen doen. De oudsten zijn nu ook echt aan het puberen. Ze zijn gewend aan de camera en worden wat mondiger. Dat mag ook hoor, daar is ruimte voor, maar ik denk wel vaak aan wat mijn moeder altijd zei: Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen. Dat is ook wel echt zo, weet ik nu.”

Het nieuwe seizoen van Een Huis Vol is vanaf dinsdag 26 juli dagelijks om 19:10 uur te zien op NPO1.

Meer over