Interview

Kasteelvrouwe Emmy krijgt haar eigen realityshow: 'Jan Slagter heeft ons overgehaald'

31 mei 2022 10:00 | reality | Door Jef Willemsen

© Omroep MAX

Emmy Postma (63) droomde als kind van het kasteelleven, nu heeft ze haar eigen Franse chateau. Omroep MAX volgde Postma en haar gezin een jaar lang voor de docuserie Kasteelvrouwe Emmy.

Hoe is je kasteeldroom ontstaan?

“Als meisje was ik al gefascineerd door het leven zoals dat honderd of tweehonderd jaar geleden was. Ik kon wegdromen bij schilderijen en films over die tijd. Het oogt zo mooi en romantisch. Inmiddels leef ik die droom. En ja, in de praktijk is het zeker romantisch, maar je moet er wel voor werken.”

Hoe kwam Kasteelvrouwe Emmy tot stand?

“Begin 2021 waren mijn man Rutger en ik te zien in Ik Vertrek. Op basis van die aflevering zijn we benaderd door MAX-baas Jan Slagter. Zijn enthousiasme en persoonlijke aanpak hebben ons overgehaald een serie te maken over het kasteel en onze chambres d’hôtes. Omdat we er zelf middenin zitten, vergeten we soms hoe bijzonder het is dat we hier wonen en werken.”

Vind je de vergelijking met Chateau Meiland terecht?

“Ik begrijp dat mensen overeenkomsten zien met de familie Meiland. De eerste afleveringen van hun serie waren voor mij ook herkenbaar: ik liep tegen vergelijkbare problemen aan, tot identieke antieke bedbodems en matrassen aan toe. Maar verder zijn we totaal andere mensen met ieder een eigen aanpak.”

Was het vreemd om een heel jaar te worden gevolgd?

“Televisie maken is een ontzettend leuk, maar ook intiem proces. Er is niets onecht of oneerlijks aan. Dat betekent wel dat je ook gefilmd wordt tijdens emotionele of nare momenten. Toen onze hond Jula uren zoek was, wilde ik het liefst zeggen: ‘Hou nou maar op’, maar dat gaat niet. Het hielp enorm dat we een cameraploeg en regisseur hadden met wie het klikte. Ik sta er af en toe vast gek op, maar soit.”

Wat gaan we zien?

“De dagelijkse gang van zaken, al is geen dag hetzelfde hier, haha. Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van klussen, restaureren en achterstallig onderhoud. Er is een hoofdrol voor de termieten. Die hebben ons niet alleen een nieuw dak gekost, ook andere delen van het houtwerk bleken aangetast. Verder krijgen we naast leuke dingen helaas ook te maken met onverwachte tegenslagen: lekkages in de gastenkamers, de stroom die uitvalt, budgetproblemen…”

Denk je niet soms: waar ben ik aan begonnen?

“Af en toe zakt de moed me wel in de schoenen. Aan de andere kant: als het nu allemaal af was, zou ik vast weer wat anders zoeken. Misschien is het over tien jaar pas klaar. Dat vind ik niet erg, want als ik werk ben ik op m’n best. In Nederland had ik ook tot mijn 67e moeten doorwerken, nu doe ik wat ik écht wil en kan ik mijn eigen tempo bepalen. De lol zit ’m voor mij in de reis, niet in de bestemming.”

Kasteelvrouwe Emmy is vanaf dinsdag 31 mei wekelijks om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over