Interview

Lale Gül vertelt alles over de Viaplay-productie Nederlandse Powervrouwen: 'Heel confronterend'

23 november 2022 06:00 | reality | Door Judith Regeling

© Viaplay

In de nieuwe Viaplay-productie Nederlandse Powervrouwen volgen we vijf succesvolle dames op zowel hun hoogte- als dieptepunten. Wij spraken de pas 24-jarige bestsellerauteur en vrijheidsstrijder Lale Gül over haar deelname.

Advertisement

In het Viaplay-programma Nederlandse Powervrouwen maken de kijkers kennis met prijswinnend actrice Abbey Hoes, schrijfster Lale Gül, burgemeester Sharon Dijksma, PR-koningin José Woldring en schoenenontwerpster Zeynep Dag. Ieder hebben ze misschien een totaal ander leven, maar ze delen de passie voor hun werk, de drive om tot het uiterste te gaan en ook de mindere kanten. Hoe rooskleurig hun leven op social media namelijk soms ook lijkt, ieder hebben ze te dealen met een bepaalde schaduwzijde van roem.

Wat kunnen de kijkers verwachten van Nederlandse Powervrouwen?

"Normaal zie je op social media en dan met name Instagram de dagen waarop deze dames - en dan heb ik het vooral over de andere vrouwen in de documentairereeks - een feestje hebben, op een etentje zijn of iets uitbrengen, oftewel de hoogtepunten. Maar het werk daarachter en de stress, de slapeloze nachten, de tegenslagen en de momenten waarop het fout gaat en ze onzeker zijn, die zie je niet. Het is dus echt de bedoeling van deze reeks dat je als kijker wordt meegenomen naar hun privéleven. Je ziet dan ook hoeveel ze moeten opofferen om aan die top te blijven."

Nu leid jij in vergelijking met deze dames misschien een iets ander leven. Bij welke momenten waren bij jou de camera's aanwezig?

"Je ziet bij mij bijvoorbeeld een dag waarop ik ruzie heb met mijn vriend of dat ik op vakantie ben in Spanje. Op het strand, de zon schijnt, iedereen zit te genieten en dan kom ik met mijn depressieve hoofd en zeg: 'ik wil terug naar huis, want ik kan toch helemaal niet genieten'. Ik vond dat echt heel confronterend om terug te zien en het verbaast me haast dat ik dat ook zo tegen de camera's heb gezegd. Maar aan de andere kant is het vast voor vele mensen ook herkenbaar. We hebben allemaal wel van dat soort periodes."

Voel je je dan niet extra kwetsbaar dat juist die beelden straks voor de hele wereld te zien zijn?

"Ja, het is eigenlijk heel gek hoe dat werkt. Als je heel vaak met camera's te maken hebt - en ik ben een jaar lang gevolgd - dan vergeet je gewoon de camera's op den duur. Je bent je er helemaal niet meer bewust van. Althans, ik dan. Ik vergeet ook soms echt de dagen waarop ik er helemaal doorheen zat, omdat ik mij dan weer goed voel. Dan is het toch ook wel heftig om dat terug te zien."

Heb je een voorbeeld van zo'n moment?

"Wat je bij mij ziet, is dat ik bijvoorbeeld heel veel moeite heb met de berichten die ik krijg op mijn columns of op mijn meningen die heel controversieel zijn in de moslimgemeenschap. Daar wordt soms echt heel hatelijk op gereageerd met doodsbedreigingen en ik heb zelfs een rechtszaak gehad tegen een bedreiger die twaalf maanden cel heeft gekregen. Dat zijn niet per se de leuke dingen, maar je ziet ze in deze documentairereeks dus ook."

Heb je van tevoren dan ook getwijfeld om deel te nemen of zei je meteen: 'ja'? 

"Ja, zeker. Ik heb er van tevoren ook heel veel gesprekken over gevoerd. Maar ik vond het aan de ene kant ook mooi dat ik niet de enige was. Ik sta toch in een rijtje met vier anderen en dat neemt - voor mijn gevoel - af en toe de focus van mij af. Daarnaast werkte ik ook met een heel fijn team. Ik had alleen maar contact met vrouwen waarvan ik het idee had: zij begrijpen mij en gaan mij niet achteraf naaien door dingen uit te zenden die ik er niet in wil hebben. Nu waren dat er ook maar heel weinig hoor, maar dat ik de mogelijkheid had om inspraak te hebben was heel erg fijn."

Dat schept vertrouwen, neem ik aan.

"Precies. Dat gaf mij zo'n goed gevoel dat ik het ook echt aandurfde. En uiteindelijk is dat gebleken. Het is een hele goede mix geworden: van de momenten waarop ik keihard werk aan mijn tweede boek en de hele dag loop te stressen dat ik weer een deadline heb voor een column in de krant of voor Flair, maar ook de vrolijke hoogtepunten als feestjes en diners en de eerdergenoemde mindere momenten. Het is dus echt niet alleen maar sensationeel."

Nederlandse Powervrouwen - vanaf 18 november op Viaplay
Nederlandse Powervrouwen - vanaf 18 november op Viaplay

Is er wel een boodschap die je de kijkers met jouw verhaal mee wil meegeven?

"De boodschap die ik wil meegeven, is dat je altijd moet kiezen voor jezelf en je eigen vrijheid als je onder bepaalde druk staat. Het zal je namelijk verbazen hoeveel mensen dat niet doen en zich aanpassen aan mensen die om hen heen staan om ze zo maar niet kwijt te raken. Dat is eigenlijk altijd de boodschap die ik geef, ook zowel in mijn boek als columns. Het harde werken en succes behalen vind ik dan zelf ook niet belangrijk in het leven."

Toch ben je wel druk met je nieuwe boek. Kun je daar al iets over zeggen?

"Het eerste boek eindigt bij het moment waarop ik het uitmaak met mijn vriend omdat ik thuis niet kan uitleggen waarom ik mijn hoofddoek afdoe. Het tweede boek is daar een vervolg op en beantwoordt de vragen: wat gebeurde er daarna? En wat gebeurde er toen het eerste boek verscheen? Vanaf dat moment is mijn leven compleet veranderd en dat wil ik in alle detail beschrijven, zodat ik mijn lezers, volgers en mensen die in hetzelfde schuitje zitten echt mee kan nemen in alles wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd. Van de rechtszaak, de bedreigingen, de rotberichten die ik heb ontvangen tot de mooie berichten, de momenten dat ik niet aan een huis kon komen tot het moment dat ik geen familie meer had."

Daar ga je zeker mensen mee raken. Nu ben ik benieuwd als we het linken met de serie: stel er komt een seizoen 2 met een nieuwe cast. Wiens verhaal zou jij dan graag terug willen zien?

"Ik zou vooral mensen willen volgen van wie in de centrale media of in hun vlogs vooral de hoogtepunten zien oftewel Femke Halsema, Bibi Breijman die omgaat met de tegenslagen in haar relatie, Monica Geuze die een kind heeft met iemand die aan de andere kant van de wereld leeft of Olcay Gulsen bijvoorbeeld. Sinds die laatste de rechtszaak heeft gehad met haar schoonmoeder heb ik eigenlijk niet meer van haar gehoord. Ze verschijnt ook nergens meer, dus het zou volgens mij best interessant kunnen zijn voor haar volgers om bij haar te zien van: hoe ga je om met zo'n zware betichting richting jouw persoon?" 

Nederlandse Powervrouwen is sinds 18 november wekelijks te zien bij streamingdienst Viaplay.

Meer over