Interview

Lisa Loeb blikt vooruit op FBoy Island Nederland: 'Zag mezelf als oudere zus'

7 november 2022 08:05 | reality | Door Judith Regeling

© HBO Max

Romantiek, humor, drama en drie powervrouwen die op zoek gaan naar de liefde. Het zijn de elementen van de HBO Max-realityshow FBoy Island Nederland die gepresenteerd wordt door De Slimste Mens-winnares Lisa Loeb.

FBoy Island Nederland draait om Jennemie, Manon en Sarah, drie krachtige vrouwen die met maar één doel zijn afgereisd naar de Dominicaanse Republiek: om daar de liefde van hun leven te vinden. Makkelijk is dat echter niet. Ze worden vergezeld door 16 bloedhete mannen: acht nice guys die ook op zoek zijn naar de liefde en 8 zelfbenoemde fboys die voor het geld komen. Presentatrice Lisa Loeb blikt samen met ons vooruit op dit bijzondere avontuur. 

Wat kunnen kijkers van FBoy Island verwachten?

"FBoy Island is de eerste feministische datingshow van Nederland. Het gaat namelijk echt om de vrouwen en dat zij gaan uitzoeken wie de Fboys en wie de nice guys zijn. Verwacht dus geen programma waarin mensen voor gek worden gezet of dronken worden gevoerd. FBoy Island Nederland gaat juist om de liefde en we nemen onszelf daarbij niet te serieus. Daarnaast kent elke aflevering wel een soort twist. Mensen denken misschien van: we beginnen bij aflevering één, leren we zestien mannen kennen en op het einde komen we erachter wie nu welke rol had. Maar dat wordt de hele tijd op zijn kop gezet."

De komedie spat er inderdaad vanaf. Je neemt gedurende de reeks meerdere rollen aan: het ene moment sta je de dames bij, het volgende moment leer je de FBoys een wijze les en daarna stuur je iemand naar huis. Had je nu stiekem een favoriete rol?

Het lag me heel goed om die FBoys een kopje kleiner te maken, om het zo maar even te zeggen. Het was eigenlijk bedoeld als comedyscène, maar zij zijn natuurlijk geen acteurs en gaven me echte antwoorden. Ik kon daar dan vervolgens heel leuk mee spelen dat ik aan de ene kant grappen ten koste van hen maakte, maar ook probeerde ze een soort les mee te geven. Als ik die scènes nu terugzie, zie ik het wel echt als mijn favoriete momenten.

Maar ik vond het ook zeker leuk om met de meiden te praten en een soort van interviews met hen te doen. Op die momenten kreeg ik ook de juice en gossip te horen over wat er allemaal gebeurd was tijdens de dates. Die twee rollen vond ik dus wel echt bijzonder leuk."

Jennemie (26), Manon (24) en Sarah (29) uit FBoy Island Nederland
Jennemie (26), Manon (24) en Sarah (29) uit FBoy Island Nederland

Tijdens de eliminaties en groepsopdrachten kreeg je waarschijnlijk wel bepaalde indrukken van de mannen. Had je soms niet zoiets van: ik moet die meiden helpen?

"Ik wist natuurlijk ook niet wie met welke intentie naar het eiland was gekomen. Dat mocht ik absoluut niet weten, dus ergens had ik wel zoiets van: dit moeten ze zelf uitzoeken. Ik kon namelijk wel bedenken van: dit is misschien wel een Fboy, maar ik heb het ook vaak fout gehad. Ik zag mezelf dus meer als een oudere zus die gevraagd goed advies gaf."

Hoe is die casting eigenlijk gedaan: wat moet iemand hebben een om nice guy te zijn en wat maakt iemand een goede fboy?

"De mannen hebben zichzelf aangemeld als Fboy of nice guy, dus het programma heeft het niet voor ze gekozen. Dat hebben ze zelf gedaan. Alleen de belangrijkste vraag is: blijven FBoys voor altijd FBoys en kunnen nice guys een wat scherper randje krijgen? Hoe ze er ooit gekomen zijn, hoeft echter niet per se te betekenen dat ze dat voor altijd blijven. Er kunnen dingen veranderen, maar dat hoeft niet. Sommige FBoys blijven FBoys en sommige nice guys zijn soms gewoon iets te lief."

Mannelijke kandidaten FBoy Island Nederland
Mannelijke kandidaten FBoy Island Nederland

Je presentatie vul je aan met fantastische oneliners als ‘fboy, fbye’, ‘nice guy, nice try’ en ‘slaap lekker, blijf lekker’. Welke vond je nu het allerleukste om te zeggen?

“Ik vond het heerlijk als zo’n FBoy zichzelf bekend had gemaakt om dan heel nasty te zeggen: ‘Fboy, Fbye’. Ik voelde me dan haast een soort James Bond, haha. Misschien ging ik er soms ook net iets te veel in mee dat ik dacht: ‘Ja wegwezen, Fboy’. Ik kan niet goed liegen met mijn gezicht, zo blijkt ook wel in de show.”

Dat klinkt alsof het je ook persoonlijk raakt. Nu ben zelf al wat jaren getrouwd, maar hoe is jouw ervaring op dit gebied eigenlijk?

“Heb je even? I’ve been there! Ik heb het allemaal meegemaakt en juist daarom wilde ik ook zo graag dit programma presenteren. Ik heb ook eerst heel veel fboys voorbij moeten laten komen voordat ik voor een nice guy met een scherp randje ben gegaan. Maar ik zeg altijd maar zo: het is vervelend als je aan het daten bent of een relatie hebt met een jongen die achteraf toch niet zo leuk blijkt te zijn, maar je leert aan de andere kant wel wat je dan wel wil en hoe je behandeld wil worden.

Dat geldt ook voor de meiden: de dingen die ze meemaken op het eiland vormen hun mening over wat ze dan willen en zoeken. Uiteindelijk is het dan ook aan hen om te bepalen of ze dat vinden bij een FBoy of een nice guy.”

Lisa Loeb in FBoy Island Nederland 2022
Lisa Loeb in FBoy Island Nederland 2022

FBoy Island is jouw eerste klus als presentatrice. Hoe reageerde je toen ze je hiervoor vroegen?

“Ik was compleet flabbergasted! Het is meteen zo’n groot programma om te mogen presenteren. Wat ik er dan ook vooral tof aan vond, was dat ik mijn ervaringen als comedian ervoor mocht inzetten. Dit maakte het ook wat vertrouwder. Ik sta namelijk al zo’n twaalf jaar op het podium grappen te maken, dus ik wist: als ik die ervaring mee kan nemen, moet het helemaal goed komen."

En smaakte het naar meer?

“Ik vond dit natuurlijk geweldig, dus mocht het in de sterren geschreven staan, zou ik zeker een tweede seizoen van FBoy Island Nederland willen maken. Maar dat is helaas niet aan mij. Verder ben ik gestopt als comedian om mij echt volledig op tv te focussen. Er komen voor mij dan ook wat leuke projecten aan waar ik helaas nog niets over mag vertellen. Ik ben echter de komende maanden niet van de buis af te slaan, laat ik het zo zeggen."

FBoy Island Nederland is vanaf 7 november te zien op HBO Max.  

Meer over