Overzicht

Maak kennis met de boeren van Boer Zoekt Vrouw Europa 2023

17 september 2023 10:00 | reality | Door Tijgerbloed Teksten

© Linelle Deunk

In april stelden Haico, Piet, Richard, Claudia en Bernice zich voor. Vandaag brengt Yvon Jaspers de brieven rond. Opfrisser nodig? Dit zijn de vijf boeren en boerinnen van Boer Zoekt Vrouw Europa.

Haico (43)

Bandana in het haar, stoere uitstraling, lieve lach en lekker actief: boer Haico runt in Denemarken samen met zijn ouders een melkveebedrijf met 220 koeien. Hij doet aan obstacle course racing (hardlopen met hindernissen), houdt van skiën en van klussen aan zijn auto. Haico omschrijft zichzelf als ‘wat stil’ en wijt dat zelf aan een gebrek aan zelfvertrouwen.

De melkveehouder heeft nog nooit een relatie gehad. “Ik dacht altijd: het komt wel.” Op pure wilskracht viel hij in drie maanden 23 kilo af, nu is hij net zo gemotiveerd om de liefde te vinden, want: “De boerderij is belangrijk, maar er is meer.”

Boer Haico uit Denemarken in Boer Zoekt Vrouw Europa
Boer Haico uit Denemarken in Boer Zoekt Vrouw Europa

Claudia (57)

Sinds de dood van haar man Matthieu, met wie ze naar Frankrijk emigreerde, runt Claudia haar biologische melkveebedrijf solo. Daar woont ze, omringd door koeien, kalfjes, twee katten en hond Charlie. Deze voormalige doktersassistente doet het op haar eigen manier. Zo krijgen de koeien geen antibiotica, maar gebruikt ze acupunctuur.

Ze struint graag brocantewinkeltjes af – haar gezellige woonkeuken zou niet misstaan in een woonblad – houdt van wandelen en yoga. Volgens haar dochters is ze positief en moedig en houdt ze de touwtjes graag in eigen hand. Claudia droomt van een man die ook eens voor haar kookt: “Heerlijk lijkt me dat.”

Boerin Claudia uit Frankrijk in Boer Zoekt Vrouw Europa
Boerin Claudia uit Frankrijk in Boer Zoekt Vrouw Europa

Richard (33)

Boer Richard heeft een akkerbouwbedrijf in Slowakije met honderd hectare grond waarop hij onder meer durumtarwe, koolzaad en maanzaad verbouwt. Deze bijna twee meter lange vent heeft nog nooit een vaste relatie gehad, maar heeft wel ruime ‘scharrelervaring.’

Hij woont in een voormalig kantoorgebouw met uitzicht op de Karpaten. Zeeën van ruimte, maar erg gezellig is het op het erf en thuis niet. Hij zoekt iemand om ‘een beetje sjeu’ aan het leven te geven. Intelligent en lekker zelfstandig. Volgens studievriend Ivo is hij ‘een superleuke positieve gast’ die wel iets te hard werkt.

Boer Richard uit Boer Zoekt Vrouw Europa 2023
Boer Richard uit Boer Zoekt Vrouw Europa 2023

Bernice (23)

Boerin Bernice woont in Zweden op een prachtig oud landgoed. Daar runt ze samen met haar vader Klaas Ane, moeder Jacomien en broer Carsten een paardenfokkerij en een veebedrijf. Ze was zes jaar oud toen ze uit Nederland emigreerde. Een kantoorbaan of studeren? Ze moet er niet aan denken, laat haar maar lekker met dieren werken.

Ze leeft ‘in haar eigen bubbel’, zegt ze zelf, lekker aan het werk met de dieren, haar trouwe hond Brandy nooit ver weg. Een relatie heeft ze nog nooit gehad, dus mannen over de vloer in Boer Zoekt Vrouw Europa wordt even wennen. “Dit is wel uit mijn comfortzone.”

Boerin Bernice uit Zweden uit Boer Zoekt Vrouw Europa
Boerin Bernice uit Zweden uit Boer Zoekt Vrouw Europa

Piet (63)

Piet emigreerde met zijn vrouw en vier kinderen naar Duitsland. Na zijn scheiding verkocht hij de boerderij en nu woont en werkt hij op het vleesveebedrijf van Duitse vrienden. Zijn grond verkocht hij niet, daar teelt deze freelanceboer nog steeds mais en rogge. De geboren Fries begint elke dag met het regionale nieuws uit zijn geboortestreek.

Hij houdt van een opgeruimd huis en droomt van een optrekje in de natuur. Zijn dochters omschrijven hem als zorgzaam, behulpzaam, lief en grappig; de perfecte vader. Piet zoekt iemand die hem zonder woorden begrijpt. “Iemand die denkt ‘Dat is mijn Piet’.”

Boer Piet uit Boer Zoekt Vrouw Europa 2023
Boer Piet uit Boer Zoekt Vrouw Europa 2023

Boer Zoekt Vrouw Europa is vanaf 17 september ieder zondag om 20:25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over