Weg zijn de harde krullen

Roy Donders over zijn eerste realityserie in 5 jaar: 'Ik heb wat te melden'

10 mei 2023 14:49 | reality | Door Irma Tomas

© TLC/Discovery+
Roy Donders werd een fenomeen dankzij zijn huispakken, harde krullen en zijn liefde voor worstenbroodjes. Maar het leven van de vroegere stylist van het Zuiden ziet er tegenwoordig heel anders uit. En dat wil hij graag laten zien in de realityserie Roy Donders Altijd wat Bijzonders waarvan de eerste aflevering vanaf vandaag online staat.

Hij is geen stylist meer, heeft zijn kappersschaar aan de wilgen gehangen en het meest verrassende; Roy is niet meer homoseksueel. Hij is samen met vriendin Michelle en de twee hebben sinds maart een dochtertje, Romy. 

Het is vijf jaar geleden sinds jouw laatste realityshow. Heb je het gemist?
"Ik vind het leuk om weer terug te zijn zodat mijn vaste volgers kunnen zien hoe mijn leven er nu uitziet. En ook dat ze Michelle leren kennen. Van haar hoeven die camera’s niet zo, ze doet dit echt voor mij. Ze is een flapuit, altijd eerlijk en open. Ze is de vrouwelijke versie van mij."

Wat verwacht je van je nieuwe serie?
"Ik hoop dat mijn vaste volgers het leuk vinden en dat ik leuke reacties krijg maar ik zie dit niet als een comeback. Het kwam op m’n pad en ik had iets te melden, dus waarom niet? Misschien komen er nog tien seizoenen achteraan en misschien niks. En dan is het ook goed."

Je bent sinds een paar maanden vader van een dochtertje. Hoe bevalt dat?
"Toen we net een relatie hadden, had ik nog niet de behoefte om meteen vader te worden maar Michelle had al een dochter van acht en door haar ben ik daar anders over gaan denken. Je krijgt zoveel liefde en ik haal zoveel voldoening uit die verantwoordelijkheid. Daarom vonden we dat een kindje van ons samen ons gezin compleet te maken. Dus het ouderschap bevalt heel goed. We hebben ook geluk dat we een tevreden kindje hebben. Ze slaapt veel."

Je hebt tegenwoordig een eigen beautykliniek, Kliniek Donders, wat doe je daar precies?
"In coronatijd heb ik cursussen gedaan in ongeveer alles wat je op beautygebied mag doen als niet-plastisch chirurg. Tanden bleken, tatoeages verwijderen, laser ontharen, micro needling. Nu werk ik twee dagen in de kliniek en doe ik 80% van de behandelingen. Ik hoef niet alleen maar dingen te doen waarbij ik in de spotlights sta, ik kan ook op een gewone manier m’n geld verdienen. En mensen gaan zo blij en tevreden de deur uit. Ik geef ze altijd eerlijk advies, of ik er nu wel iets aan verdien of niet. Dus daar krijg je ook meer van te zien in de serie."

Je was tot voor kort homoseksueel en nu heb je een relatie met Michelle. Heeft de homogemeenschap gereageerd op jouw ommezwaai in seksuele voorkeur?
"Dat valt wel mee, ik heb een paar reacties gehad maar het boeit me eerlijk gezegd totaal niet wat anderen vinden van mij en mijn situatie. Ik sta al tien jaar in de spotlights en dat hou je niet vol als je je daar druk om maakt."

Veel realityshows zijn tegenwoordig gescript, hoe zit dat met die van jou?
"Ik heb vijf jaar lang reality gemaakt en ik zie precies hoe een serie in elkaar zit. En ik kan wel zeggen dat 80% gescript is. Bij ons is het 'what you see is what you get'. Ik geef aan de filmploeg door wat Michelle en ik gaan doen op een dag en dan komen ze wel of niet. Bij heel veel series worden activiteiten bedacht voor de hoofdpersonen. Dat is niet de manier waarop ik reality wil maken. Anders had ik nog wel seizoenen door gegaan met m'n vorige show."

Welke realityshows kijk je zelf graag?
"Ik heb genoten van de eerste seizoenen van Peter Gillis, en het eerste seizoen van De Bevers dat vond ik ook helemaal leuk. De zachte g kan wat mij betreft sowieso niet vaak genoeg op tv."

Roy Donders Altijd wat Bijzonders is te zien op TLC en Discovery+

Meer over