'Eerst meer duidelijkheid'

RTL 4 staakt productie Temptation Island na klachtenregen oud-deelnemers

8 september 2023 23:42 | reality | Door Jef Willemsen

© RTL Nederland
RTL Nederland geeft gehoor aan de groeiende kritiek op Temptation island en legt de productie van een nieuwe reeks per direct stil. De realityreeks ligt onder vuur door verklaringen van oud-deelnemers.

De laatste dagen kwam aan het licht dat zo'n veertien voormalig kandidaten psychische klachten hebben overgehouden aan hun deelname aan het verleidingsprogramma. 

Aylin en Efrain

Een groot aantal van hen wordt vertegenwoordigd door slachtofferadvocaat Sébas Diekstra die inhaakt op de onthullingen van oud-deelnemers Aylin en Efrain die afgelopen week in het AD een boekje open deden over de gang van zaken achter de schermen. De makers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan manipulatie waardoor Aylin naar verluid tweemaal probeerde zichzelf van het leven te beroven.

Peter van der Vorst

Nu nog meer dan tien oud-deelnemers naar buiten zijn gekomen met hun ervaringen tijdens de opnames heeft RTL-content directeur Peter van der Vorst besloten voorlopig te stoppen met Temptation island tot meer duidelijk is over de verontrustende gang van zaken. De komende tijd gaat hij samen met producent Simple Zodiak het gesprek aan met de betrokkenen: "We vinden het uiterst belangrijk om persoonlijk de ervaringen van deze (oud-)deelnemers zelf te horen."

Boeteclausule

In dezelfde verklaring nuanceert Van der Vorst de berichtgeving rond Temptation island: "Veel aannames zijn niet juist. Onder andere over nazorg en boeteclausules. Er wordt intensieve nazorg geboden en met deelnemers wordt uitgebreid stilgestaan bij het doel van boeteclausules. Dat gaat nooit over melden, alleen over spoilers en spelbederf. In het hele maakproces wordt benadrukt dat melden altijd mogelijk is."

Meer over