Alleen nog online

RTL vist matig scorend Eilandpraat per direct uit programmering

31 maart 2022 09:44 | reality | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Een tegenvaller voor Luuk Ikink: zijn programma Eilandpraat verdwijnt per direct van de buis. Het Expeditie Robinson napraatprogramma is alleen nog online te zien.

RTL communiceerde de abrupte wijziging in de programmering via Instagram.

Kijkcijfers

In Eilandpraat praat Ikink al enkele seizoenen na met de afvaller van de week en een oud expeditielid. Doorgaans scoort het luchtige terugblikprogramma aardige kijkcijfers, maar dit seizoen lukt het niet de kijker te bereiken. Zo werd de meest recente aflevering, inclusief uitgesteld kijken, door 329.000 mensen gezien. Veel te weinig voor een primetime programma op RTL 4. Dit komt deels ook omdat Expeditie Robinson: All stars niet echt aan lijkt te slaan. De reguliere editie van de survivalshow kan rekenen op een miljoenenpubliek, voor deze jubileumreeks lopen slechts een slordige 800.000 kijkers warm. 

Jinek

Eilandpraat verdwijnt niet helemaal van het scherm. De show is de komende weken nog te zien op RTL.nl en later ook terug te kijken op Videoland. Het rigoureuze besluit de show te schrappen is extra pijnlijk omdat de expeditie amper op de helft is. Er valt dus nog genoeg te bespreken. In plaats van Eilandpraat kunnen RTL-kijkers al om 21.45 uur genieten van een nieuwe aflevering van Jinek. 

Luuk reageert

Op Twitter is Luuk openhartig over het besluit zijn programma te schrappen: "Kan er allemaal mooie praatjes bij bedenken, maar het scoorde gewoon niet goed genoeg. Bij deze editie van Expeditie Robinson is er kennelijk wat minder behoefte om na te praten". Wel adviseert hij fans te blijven kijken: "Voor de liefhebbers: we blijven wel een Eilandpraat maken op RTL.nl, zodat we de reeks goed afmaken. En dat wil je eigenlijk best graag zien, want de Expeditie wordt spectaculair de komende weken."

RTL Z

Het verbannen van Eilandpraat naar de RTL-website is de zoveelste tegenslag voor het programma. Eerder dit seizoen moest Eilandpraat al uitwijken naar RTL Z omdat het nieuws rond de Russische inval in Oekraïne voorging. Die verhuizing leverde de show al een ultiem laagterecord op. De bezoekcijfers van de websiteversie laten zich raden. 

Meer over