'Krijgen ze dan niks?'

De Erfgenaam laat kijkers in verwarring achter

30 maart 2022 23:00 | reality | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ruben Nicolai liet kijkers van De erfgenaam met meer vragen dan antwoorden achter. De presentator vond meerdere mensen die familie waren van een vermogende vrouw, maar waarom kregen slechts enkele van hen een deel van haar erfenis?

Ruben Nicolai sloot het tweede seizoen van De erfgenaam af met een klapper: naast 75.000 euro was er ook een villa aan de Côte d'Azur te vergeven ter waarde van zes ton. Het leidde tot een spannende speurtocht met veel tragische verhalen en een happy end dat desondanks vragen opriep.

Frans erfrecht

Alles draait om de erfenis van de in 2014 overleden Antoinette Willemina Hek. Omdat ze in Frankrijk leefde met haar man verloopt de erfverdeling volgens Frans recht. Volgens stamboomonderzoeker Klaas Zondervan betekent dit dat de erfenis wordt verdeeld over vader en moeders kant en dat alleen levende familieleden aanspraak mogen maken op de erfenis. 

103-jarige nicht

Mevrouw Hek had geen kinderen en al haar broers en zussen waren ook al overleden. Ruben ontdekte twee nichtjes: de 103-jarige non Theodora Josephina en de na 2014 overleden Margaretha die op haar beurt weer twee kinderen had. Die kon hij aan het eind van de aflevering verrassen met tweemaal 84.000 euro. En dat terwijl ze de erflater niet eens gekend hadden.

Lege handen

Maar hoe zit dat dan met moeders kant? Ruben ontdekte daar ook twee familieleden: de vader van Ans is een volle neef van mevrouw Hek. Met haar man Henk kwam ze in de jaren 80 en 90 ieder jaar bij Antoinette over de vloer in Frankrijk. Ans en Henk hadden volop herinneringen en foto's aan 'hun' tante, maar aan het eind van de show leek 't alsof ze met lege handen achterbleven.

Vragen

Was de vader van Ans ook voor 2014 overleden en kregen ze daarom niks? Is het huis in Frankrijk al verkocht en wat gebeurt er met de ruim 3 ton die bedoeld was voor moederskant? Al die onbeantwoorde vragen zorgden voor verbazing bij veel twitterende kijkers.

Meer over