Moord in Scandinaviƫ

Saga en Henrik over het laatste seizoen van The Bridge

Aan iedere Saga komt een eind, ook aan die van The bridge. Vanaf zaterdag zendt KRO-NCRV het vierde en laatste seizoen van deze Scandinavische misdaadserie uit. Hoofdrolspelers Sofia Helin en Thure Lindhardt blikken terug.

Tekst: Martine van Kuler

Een elegant geklede vrouw wandelt op torenhoge hakken de ruimte in. Haar blonde haren losjes opgestoken en een vriendelijke lach op het gezicht. Het is Sofia Helin, de Zweedse actrice die in The bridge te zien is als rechercheur Saga Norén. Een groter uiterlijk contrast tussen twee vrouwen is haast niet denkbaar. Saga kennen we alleen in haar versleten leren broek, legerkistjes en lange bruine jas, terwijl Sofia juist een stijlvolle verschijning is. We spreken haar en acteur Thure Lindhardt – Saga’s collega Henrik Sabroe in de serie – in Kopenhagen, daags na de première van het laatste seizoen van The bridge.

Nieuwe moordzaak

Hierin is een sprongetje in de tijd gemaakt. Saga, die een autistische stoornis heeft, is veroordeeld voor de moord op haar moeder en zit in de gevangenis. Henrik bezoekt haar zo vaak hij kan. Zelf hoorde hij aan het einde van de vorige reeks dat zijn vrouw – die al jarenlang vermist was – dood was. Van zijn dochters ontbreekt nog steeds elk spoor. Dan dient zich een nieuwe moordzaak aan. Het hoofd van de Deense immigratiedienst is gestenigd. Henrik duikt in de zaak en natuurlijk komt ook Saga weer in beeld.

Het trauma van Saga

“Eerst dacht ik dat het na het derde seizoen wel klaar was met Saga”, vertelt Sofia. “Maar toen we erover praatten bleek dat er nog wel een verhaal te vertellen was. Zo is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk met welk trauma zij rondloopt. Dat wordt nu meer uitgediept.” Thure: “En Henrik gaat verder met de zoektocht naar zijn dochters. Ook zitten er in dit seizoen weer actuele thema’s, zoals immigratie en terrorisme. Sinds de vorige reeks van The bridge is de realiteit veranderd. Er is nu paspoortcontrole op de brug, de vluchtelingenproblematiek. We wilden dat in de serie verwerken, maar hoe doe je dat zonder een politiek statement te maken? Ik denk dat dit heel goed is gelukt.”

Supercoole verhaallijn

De Deense acteur maakte pas in het derde seizoen zijn opwachting in de serie. “Het was relatief makkelijk om in te stappen”, vertelt Thure. “De productie was zo professioneel en iedereen was zo aardig. Ik heb anders meegemaakt. Bovendien is mijn verhaallijn supercool.” Sofia herinnert zich de auditie van haar Deense collega nog goed. “Hij pakte mijn hand en keek me op een bepaalde manier in de ogen. Op dat moment stal hij mijn hart en wist ik dat hij de juiste man voor de rol was.”

Saga Norén

Zelf is de Zweedse wel al vanaf het begin te zien. Destijds vermoedde ze niet dat de rol van de eigenzinnige rechercheur Saga Norén zoveel impact zou hebben. Sterker nog, ze wilde hem eigenlijk niet eens aannemen. “Ik twijfelde enorm. Mijn dochter was nog klein en ik wist niet hoe ik dat moest regelen. Ik zou zoveel van huis zijn. Maar ik heb hem aangenomen en daar heb ik nooit spijt van gekregen.”

Niemand hoort eenzaam te zijn

“Door Saga begrijp ik wat het betekent om niet doorsnee te zijn en hoe het is als je buiten de groep valt. Voordat ik haar speelde realiseerde ik me niet hoe eenzaam je moet zijn als je nergens bij past. Niemand hoort eenzaam te zijn”, zegt Sofia. Thure knikt instemmend. “Iedereen wil graag contact hebben met anderen. Ik denk dat we daarom ook zo druk zijn met onze telefoons en sociale media. We willen verbinding. Misschien zoeken we dat wel niet op de juiste manier, maar dat moet de toekomst uitwijzen.”

Tevreden over einde

Voor nu nemen de acteurs met een goed gevoel afscheid van The bridge. Sofia: “Ik ben heel tevreden over hoe het verhaal van Saga eindigt. Het was lastig om de laatste scènes op te nemen, maar het is een mooie reis geweest. Het is goed zo.” Ook Thure is tevreden. “Ik ben enorm blij met de afloop. Dit is absoluut de enige juiste manier om de serie te beëindigen. Of de kijkers bij de laatste aflevering moeten huilen? Dat weet ik niet, maar het mag natuurlijk wel”, lacht hij.

The bridge, zaterdag - NPO 2 • 20.20 uur

Meer over:

Reageren