30 jaar KRO-NCRV Detectives

1 Juni 2019 11:14 | serie | Door Irma Tomas

© BBC

Precies drie decennia geleden kocht de KRO de Britse misdaadserie Inspector Morse. In de aanloop naar de jaarlijkse Detectivenacht en -maand de zes belangrijkste ontwikkelingen in dertig jaar KRO-NCRV Detectives.

Tekst: Patrick Bremmers

The old ones are the best
Onder het motto ‘the old ones are the best’ blijven oude getrouwen Inspector Morse (nu in jongere uitvoering als Endeavour Morse) en Midsomer murders hoge kijkcijfers scoren. Ook Silent witness bindt sinds 1997 een trouwe schare fans aan zich. Waarom kijkers zo massaal afstemmen op het pathologendrama? Hoofdrolspeelster Emilia Fox: “Het zijn vaak heftige plots die Londen laten zien in al zijn diversiteit en verscheidenheid. Silent witness richt zich puur op het oplossen van het misdrijf aan de hand van het lichaam. Extra interessant omdat je ook nog van alles leert over de forensische wetenschap.”

Steeds gewelddadiger
Misdaadseries werden de afgelopen drie decennia explicieter en gewelddadiger. Mignon Huisman, hoofd serieaankoop van de NPO, maakt al dertig jaar de selectie voor KRO-NCRV: “Dagelijks lees je in de krant over vandalisme en zware geweldsdelicten. Kennelijk denken schrijvers van misdaadseries dat ze daarin mee moeten gaan. Bij de series die wij uitzenden doen we ons best dat aspect zo impliciet mogelijk te houden. Natuurlijk, de mens kan flink gewelddadig zijn. Maar de daad zelf, daar hoef je niet al te expliciet op in te gaan. Veel belangrijker is de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen?”

Oog voor het landschap
Steeds vaker is de gemoedstoestand van de dienstdoende detective terug te zien in het ruige landschap. Huisman: “Onder invloed van de Scandinaviërs is het landschap de voorbije jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Alsof het bijna invoelbaar is in de karakters.” De enorme vlucht van de techniek zorgt ervoor dat je de omgeving mooi in beeld wordt gebracht. En drones natuurlijk. Geen detective is compleet zonder een bos van bovenaf.”

Scandinavië
Sinds ruim tien jaar geleden series zoals Wallander, The killing en The bridge hun intrede deden, woedt de Scandinavische misdaadgolf voort. De series zijn vaak rauwer en expressiever en doordrenkt met sociaal realisme. Mignon Huisman: “Op dit moment zijn er ontzéttend veel Scandinavische series. Dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Er wordt te veel gemaakt, en ook te snel.”Kwalitatieve uitzondering is volgens Huisman de nieuwe Zweedse misdaadserie The hunters (originele titel Jägarna, vanaf donderdag 6 juni). “De serie bouwt op naar een superspannende ontknoping.”

Realistisch
“Kijkers weten tegenwoordig precies wat er zoal komt kijken bij het verzamelen van bewijsmateriaal”, zegt Emilia Fox. “De afdelingen die voor Silent witness de lijkendummy’s verzorgen, werken nauw samen met echte pathologen die ons bijvoorbeeld tot in detail vertellen hoe een lichaam eruitziet dat lang in het water heeft gelegen. De dummy’s in de openingsaflevering van seizoen 20 (Identity, zaterdag 8 juni) zijn zó ongelooflijk realistisch, dat ik flink heb moeten praten om enkele bezoekers aan onze studio ervan te overtuigen dat het geen échte lijken waren.”

Betere vrouwenrollen
Sinds Helen Mirren in 1992 bij de KRO voor het eerst als politiecommissaris Jane Tennison machogedrag aan de kaak stelde in Prime suspect, zijn de rol en het karakter van de (politie)vrouw danig veranderd. Huisman: “De laatste jaren is er zeker een trend van de vrouw als rolmodel. Er is veel meer aandacht voor de vrouw als capabel mens in plaats van de enkel verstuikende, schreeuwende en incapabele persoon.”

Detectivenacht | zaterdag | NPO 2 | KRO-NCRV | | 22.55 uur

Detectivemaand | vanaf vrijdag 7 juni | NPO 1 | KRO-NCRV | 21.20 uur

Prime Suspect | donderdag | RTL 8 | 20.30 uur

Detectivenacht & Detectivemaand: dit is er te zien

Detectivenacht

Zoals elk jaar stemden kijkers op hun favoriete serie. Dit keer wordt de winnaar in zijn geheel uitgezonden, vanaf zaterdagavond laat. De opties:

Fearless (seizoen 1)
Unforgotten (seizoen 3)
No offence (seizoen 3)
Shetland (seizoen 3)

Donderdag begint de Detectivemaand, waarin fans weer veel moois krijgen voorgeschoteld.

donderdag

The hunters (seizoen 1)

vrijdag

Strangers (seizoen 1)

zaterdag

Silent witness (seizoen 20)

woensdag

Endeavour Morse (seizoen 6)

Ook online op NPO Start Plus zijn deze maand veel nieuwe afleveringen te zien:

The cry (seizoen 1)
Grantchester (seizoen 4)
Public enemy (seizoen 2)
Killer by the lake (seizoen 1)
Shetland (seizoen 3)

Meer over