Het slot

5 vragen aan Hubert Fermin over Heer & Meester

29 december 2018 13:52 | serie | Door Irma Tomas

© MAX

Na twee seizoenen kwam er in 2016 een einde aan Heer & Meester. Nu is er de film, het langverwachte slotdeel van de misdaadserie. Acteur Hubert Fermin (70) speelt weer butler Leo Coops.

Tekst: Vanessa Vunderink

Wat kunt u over de film vertellen?
“Alle hoofdrolspelers uit seizoen 2 keren terug: Daan Schuurmans, Sophie van Winden, Mark Rietman, Robert de Hoog, Ferdi Stofmeel en ik. Over het verhaal mag ik niet te veel verklappen. In de serie had elke aflevering een afgeronde misdaadzaak. Daarnaast was er een langlopende verhaallijn die draaide om de zoektocht van Valentijn Bentick naar zijn achtergrond en afkomst. Die komt in de film tot een ontknoping.”

U speelt hotelconciërge Leo Coops. Een leuke rol om te spelen?
“Ontzettend leuk. De uitdaging zit ’m erin dat je met weinig materiaal een zo groot mogelijk effect probeert te sorteren. Met een paar zinnetjes in een scène hoop je de goede snaar te raken, dat is erg leuk om te doen. Ik krijg ook veel positieve reacties. Mensen die zeggen dat ze van Leo genieten omdat hij zo droogkomisch is. Sommigen vinden zelfs dat er een spin-off met hem in de hoofdrol moet komen.”

Als kijker weten we weinig van hem. Wat voor man is het?
“In de serie is er wel het een en ander over hem naar buiten gekomen. Bijvoorbeeld dat hij een crimineel in ruste is. Zo regelde hij een vals paspoort voor Valentijn en hield hij iemand tijdelijk vast in een kofferbak. Dat vindt Leo eigenlijk niet in de haak, maar hij doet het omdat het hem terugbrengt naar vroeger. Verder komt hij uit Den Haag – in een aflevering praat hij met een oude kompaan plat Haags – en heeft hij een moeilijke jeugd gehad met een gewelddadige, aan alcoholverslaafde vader. In de film komt zijn boksverleden ook even terug.”

U heeft hem vast ook deels zelf ingevuld?
“Ja. Een goed beeld van een personage maakt het prettiger om de rol te spelen, want het geeft houvast. Ik omschrijf Leo als een man die geweldig zijn best heeft gedaan om aan zijn armoedige en later criminele verleden te ontsnappen. Hoewel hij daar goed is in geslaagd, valt hij soms terug in oude gewoontes. Als het om Valentijn gaat, is hij een trouwe ziel. Omdat Valentijn zijn ouders niet kent, neemt Leo af en toe de rol van vaderfiguur op zich. Op momenten dat Valentijn twijfelt hoe hij verder moet, geeft Leo hem advies.”

U heeft de film nog niet gezien. Gaat u kijken?
“Zeker! Heer & Meester is uniek in zijn soort. We hebben genoeg politieseries, maar niet een op Britse leest geschoeide, tongue-in-cheek, licht ironische serie als dit. Het is een Nederlands format, een beetje geïnspireerd op de jaren 60-serie The saint met Roger Moore. Bijzonder is dat het aan de Britten is verkocht. Wij maken iets wat uit hun keuken komt en doen dat blijkbaar zo goed, dat zij dat nu ook willen hebben.”

Heer & Meester, de film, zaterdag - NPO 1 • 20.25 uur

Meer over