Laura

6 vragen aan Marie-Mae van Zuilen uit KLEM

1 november 2018 14:28 | serie | Door Irma Tomas

© Pief Weyman
Ze heeft op haar twintigste al een indrukwekkend cv. Zo speelde Marie-Mae van Zuilen in De reünie, Rundfunk en Als de dijken breken. Nu is ze wekelijks te zien als Laura in Klem

1. Wat maakt Laura zo’n leuk personage om te spelen?
“Ze is lekker fel, stronteigenwijs en gaat graag de confrontatie aan. Laura is een vrouw met pit. Dat is natuurlijk leuker om te spelen dan een grijze muis. Zeker nu ze dit tweede seizoen wat ouder is en haar eigen keuzes maakt. Tegelijkertijd is ze ook een naïeve, verliefde puber die niet wil inzien dat haar vriend Wout (Maarten Heijmans, red.) niet spoort. Ze vindt het ook wel spannend om een relatie te hebben met een oudere man.”

2. Is dit seizoen van Klem voor jou anders dan het eerste?
“Dit seizoen is veel leuker, omdat mijn rol wat groter is. Net als Hugo en Marius komt ook Laura klem te zitten en ziet ze zich genoodzaakt keuzes te maken, die allerlei gevolgen hebben. Omdat ik nu meer te spelen had, kon ik de rol ook wat meer diepgang geven. In het eerste seizoen moest ik me Laura nog eigen maken, nu voelde het meteen heel vertrouwd om haar te spelen. Dat was fijn.”

3. Barry Atsma speelt jouw vader. Is hij op de set ook een soort vaderfiguur voor je?
“We hadden meteen een goede klik en die band is alleen maar sterker geworden. Een vaderfiguur zou ik hem niet willen noemen, eerder een mentor. Hij staat toch aan het begin van mijn carrière. Ik vind het prettig om advies aan hem te vragen; of ik bepaalde projecten wel of niet moet doen bijvoorbeeld. Al denk ik inmiddels dat ik vrij goed weet wat ik wil.”

4. Wanneer wist je dat je actrice wilde worden?
“Toen ik als vierjarig meisje de musical Doornroosje zag. Ik was als kind al vrij druk en expressief, voerde graag toneelstukjes op. Tot mijn veertiende heb ik jeugdtheater gedaan. Ik stond inmiddels ingeschreven bij een castingbureau, toen ik in 2015 de hoofdrol mocht spelen in de film De reünie. Daarna kreeg ik steeds meer werk: Rundfunk, Als de dijken breken en Klem.”

5. Hoe zie je je toekomst?
“Ik ben net weer begonnen met de toneelschool. Daar zat ik het afgelopen jaar al op, maar door de opnames van Klem miste ik te veel lessen. Ik vind het belangrijk om een opleiding te volgen, wil mezelf ontwikkelen en het beste uit mezelf halen. Ik neem het acteren heel serieus.”

6. Wie is jouw grote voorbeeld?
“Carice van Houten. Ik speel samen met haar in de film Locus of Control (ook bekend onder de titel Instinct, de film moet nog uitkomen, red.), geregisseerd door Halina Reijn. Als ik Carice op de set bezig zag, dacht ik wel: jeetje, wat ben jij goed! Ik stond met open mond naar haar te kijken. Het was supertof om met haar te werken.”

KLEM, donderdag - NPO 1 • 20.30

Meer over