Interview

6 vragen aan Sanne Langelaar over Swanenburg

20 juli 2021 13:05 | serie | Door Redactie Televizier

© Martijn van Gelder
In de nieuwe KRO-NCRV-dramaserie Swanenburg speelt Sanne Langelaar de rol van Iris Praal, de oudste dochter van een rijke cosmetica-familie. Ze is moeder, ambitieuze zakenvrouw en maîtresse. "Voor dit soort rollen ben ik ooit actrice geworden."

Tekst: Ernest Marx

Wat voor type vrouw is Iris?

Sanne Langelaar: “Zij werkt als marketingvrouw in het cosmeticabedrijf van haar familie. Iris heeft een enorme bewijsdrang en is erg ambitieus. Ze wil meer zeggenschap, maar krijgt nauwelijks een voet tussen de deur bij haar vader en broer Dirk die het bedrijf runnen. Iris heeft het idee dat zij het misschien veel beter zou leiden dan zij. Een groot probleem is dat ze zich niet erg gezien voelt binnen de familie. Daarom heeft ze de neiging om nogal emotioneel te reageren.”

Ze heeft bovendien huwelijksproblemen, toch?

“Dat is nogal een understatement. Iris voelt zich altijd overal buitenstaan. Zowel buiten haar familie als buiten haar eigen gezin. Haar man doet het fantastisch als huisvader, maar ze vindt het lastig om echt contact met hem te krijgen. Op een avond ontmoet ze een man die haar wel ziet voor wie ze is en met wie ze enorm kan lachen. Dat groeit uit tot een dikke vette affaire.”

De serie is deels tussen de twee corona-lockdowns opgenomen. Hoe was dat?

“We hadden al een half jaar gedraaid voor corona. Toen we na de eerste weer verder mochten zaten we met de acteurs in een bubbel. Met de rest van de crew moesten we afstand houden. Dat was heel vreemd. Normaal gesproken vind ik op de set juist ook het contact en de lol met de crew zo leuk. Je vormt samen een groot team. Door alle regeltjes was alles anders. Erg jammer. Gelukkig konden we de serie wel afmaken voor de tweede lockdown.”

Ben je met veel andere rollen in de knel gekomen?

“Eigenlijk niet, maar dat komt ook doordat ik voor corona al een aantal projecten had afgezegd. Toen ik jaren geleden met acteren begon, wilde ik vooral meters maken en zei ik overal ja op. Inmiddels is mijn privéleven ook veranderd. Ik ben moeder geworden en wil efficiënter met mijn tijd omgaan. Mede daarom wil ik alleen nog projecten doen die ik inhoudelijk de moeite waard vind of waar ik gewoon veel plezier uit haal.”

Onder welke categorie valt Swanenburg?

“Onder allebei. Zo’n personage als Iris Praal is precies wat ik fijn vind om te spelen. Mooie hoofdrollen zoals deze, waarin zoveel verschillende lagen zitten, die liggen echt niet voor het oprapen.”

Wat maakt Iris voor jou zo de moeite waard?

“Ik kan haar laten zien als de zachte, lieve moeder die het thuis allemaal heel graag goed wil doen. Ook speel ik haar als grillige zakenvrouw en bovendien ontmoet ze iemand bij wie ze een enorme aantrekkingskracht voelt die er eigenlijk niet mag zijn. Dat zit er allemaal in. Normaal wordt in rollen maar een van deze facetten uitgediept. Ik ben ooit actrice geworden juist om dit soort rollen te kunnen spelen. Hier krijg ik zoveel energie van.” 

Swanenburg zie je vanaf maandag 19 juli 2021 van maandag tot en met donderdag om 21:30 uur op NPO 1

Meer over