Bij het slot

7 gouden momenten uit The Big Bang Theory

18 mei 2019 12:00 | serie | Door Irma Tomas

© CBS

The big bang theory stopt na twaalf seizoenen. Veronica pakt uit met een terugblikspecial én als uitsmijter de aller-, allerlaatste aflevering. Zeven hoogtepunten uit de comedy over vier nerds en knappe serveerster Penny.

Penny is de weg kwijt
Een verwilderde blik, boeren latend, scheldend, met lege snackverpakkingen om haar heen. De altijd piekfijn verzorgde Penny raakt in seizoen 2 eventjes geobsedeerd door de online game The age of Conan. Als Leonard bezorgd poolshoogte neemt, wijst hij haar op een verdwaalde Cheetos in haar haar. “O dankjewel”, zegt Penny, plukt het zoutje uit haar lok, eet het op en stort zich weer in het spel. Een van de beste acteerprestaties van actrice Kaley Cuoco, die dankzij The big bang een van de bestbetaalde actrices van Hollywood werd.

De eerste kus
Sheldon is niet zo handig in de liefde. De al even contactgestoorde Amy lijkt geknipt voor hem. Maar stiekem snakt ze naar een rijker gevoelsleven. In seizoen 7 organiseert ze een romantisch tripje in een historische trein. Helaas, treinfanaat Sheldon is minder geïnteresseerd in het chique menu in de restauratiewagon dan in de ingenieuze wijze waarop de treincoupes aan elkaar zijn gekoppeld. Amy had zich meer voorgesteld van Valentijnsdag. Het stel eindigt kibbelend tussen de dinerende gasten. “Als je romantiek wilt, dan krijg je romantiek”, schreeuwt Sheldon. De ruzie mondt uit in een even onhandige als overrompelende eerste zoen. Weetje: Amy wordt gespeeld door Mayim Bialik, die net als haar personage een doctoraat in de neurowetenschappen heeft.

Howard zit vast aan een robotarm
Howard experimenteert in seizoen 4 met een robotarm. Dit loopt al snel pijnlijk uit de hand. “Dus je struikelde en viel op een robothand”, vraagt Raj, die zijn vriend aantreft met een dekentje over zijn kruis. Hoe gaan ze dit eens oplossen? “Niet aan de knopjes zitten”, roept Howard. Raj, Leonard en Howard gaan naar de eerste hulp. En ja, natuurlijk galmt de verpleegkundige meteen door de intercom: “Ik heb een rolstoel nodig, ik heb hier een robot die een penis vasthoudt.”

De vieze servet en de tegenzet
Seizoen 2 staat bekend als de beste reeks. Een van de grappigste afleveringen is die waarin Sheldon een berg goedgevulde cadeaumanden inslaat voor kerst. Zo kan hij elk cadeau van de pijnlijk attente Penny pareren met een gelijkwaardige gift. Maar dan geeft Penny hem een gebruikt én gesigneerd servet van zijn held Leonard Nimoy (Spock uit Star trek). Sheldon is zo overrompeld dat hij haar niet alleen alle manden geeft, maar ook een even onhandige als gemeende knuffel. Sheldon die affectie toont! Een iconisch moment.

Liefdesscène in de gang
Ach ja, Penny en Leonard en hun chronische knipperlichtrelatie. Als ze tegen elkaar opbotsen in de gang, in seizoen 6, verklaart Penny Leonard per ongeluk de liefde. Het is een van de liefste scènes ooit. Kaley Cuoco vertelde in een interview dat het leek alsof de wereld om haar heen verdween. Niet zo vreemd, Cuoco en Johnny Galecki (Leonard), hadden twee jaar lang echt een relatie, zonder dat iemand het wist.

Het liftmysterie
De met gele linten afgezette lift in het Big bang-appartement. Waarom is dat ding toch kapot? In het derde seizoen wordt het mysterie ontrafeld. De lift ging – hoe kan het ook anders – stuk tijdens een explosief experiment. In deze aflevering wordt ook het huisgenotencontract tussen Leonard en Sheldon geïntroduceerd. Met bizarre clausules als: Leonard zal Sheldon helpen om korte metten te maken met iemand die is overgenomen door buitenaards leven. En: eens per dag moet Sheldon aan Leonard vragen hoe het met hem gaat. De grote vraag is natuurlijk: is de lift in die allerlaatste aflevering eindelijk gefixt?

Afgeleid door super-asymmetrie
Hèhè, in seizoen 11 is het eindelijk zo ver: Sheldon en Amy gaan trouwen. Star Wars-icoon Mark Hamill (Luke Skywalker) voltrekt het huwelijk. Toch komen Amy en Sheldon te laat voor hun eigen feestje. Logisch, want terwijl Sheldon zijn strikje recht probeert te trekken heeft hij een eurekamoment. Samen met zijn aanstaande – in een enorme taart van een bruidsjurk – stort hij zich op deze wonderbaarlijke ontdekking van super-asymmetrie. Terwijl de gasten wachten, kladderen ze met lippenstift formules op de passpiegel. Als Leonard poolshoogte komt, wordt ook hij meegesleept in de wetenschapsextase. Hoe nerdy wil je het hebben?

The big bang theory | zaterdag | Veronica | 19.30

Meer over