Echt gebeurd

A Very English Scandal is een schandalig goede serie met Hugh Grant

28 december 2019 11:00 | serie | Door Irma Tomas

Een politicus en een stalknecht krijgen een seksuele affaire in het Engeland van begin jaren 60. Die heeft grote gevolgen voor de levens van beide mannen.

De driedelige serie A very English scandal is gebaseerd op misschien wel het sappigste politieke seksschandaal van de jaren 60 en 70: aanstormend politiek talent Jeremy Thorpe (Hugh Grant) liep in 1961 de knappe stalknecht Norman (Ben Whishaw) tegen het lijf. De twee kregen een gepassioneerde, geheime relatie. In de jaren die volgden, nam Thorpes politieke loopbaan een vlucht, terwijl zijn geheime minnaar overal ruzie maakte en ontslagen werd. Op een gegeven moment had Thorpe genoeg van alle problemen die zijn geliefde tijdens zijn hysterische buien veroorzaakte, en maakte hij het uit. Ook betaalde hij niet langer voor Normans huis.

Rechtszaak 

De labiele Norman was woedend en dreigde de verhouding bekend te maken. Dit zou funest zijn geweest voor de Thorpes carrière: homoseksualiteit was destijds niet geaccepteerd en sodomie was in Groot-Brittannië zelfs tot 1967 bij wet verboden. De aanvaring tussen de twee ex-geliefden leidde uiteindelijk tot een rechtszaak die tot eind jaren 70 met grote regelmaat de voorpagina’s van de boulevardbladen sierde en nu dus de basis is voor de serie A very English scandal.

Hugh Grant

Die is om meerdere redenen het kijken waard. Ten eerste is het een mooi voorbeeld van kwalitatief hoogwaardig Brits drama – Whishaw won voor zijn rol als Norman zelfs een Emmy. Verder valt de toon van de reeks op: ondanks het heftige verhaal is die soms zelfs komisch te noemen. Zware kost is het dus zeker niet. Tot slot speelt Hugh Grant (Notting Hill, Love actually, Four weddings and a funeral) voor het eerst in zijn carrière de hoofdrol in een dramaserie. Dat beviel de Britse Hollywoodster blijkbaar zo goed dat hij meteen aan de slag ging in een de nieuwe dramaserie, The undoing, die volgens planning later dit jaar op tv komt.

A very English scandal, NPO 2 • 22.40 uur

Meer over