Serie bijna afgelopen

Abbey Hoes: 'Ik zit nog steeds in de Dokter Deen WhatsAppgroep’

Dokter Deen loopt nu echt ten einde. Abbey Hoes, die de piepjonge huisarts Pip speelt, kijkt terug op een mooie tijd. “Het was zo gezellig, liefdevol en warm op Vlieland.”

Het laatste seizoen Dokter Deen, hoe voelt dat voor jou?

“Ik vond het natuurlijk jammer dat het stopte, maar op een gegeven moment is het ook wel klaar. Je moet dan niet proberen om er nog meer uit te halen. De laatste opnames waren dik een half jaar geleden, dus het voelt voor mij als een afgesloten hoofdstuk. Ik ben er eigenlijk niet meer mee bezig. Wel zit ik nog steeds in de Dokter Deen WhatsAppgroep, we blijven met elkaar chatten. Het was ook zo gezellig, liefdevol en warm op Vlieland, dat mis ik wel.”

Je speelt huisarts Pip, ben je nu een halve dokter?

“Om het er geloofwaardig uit te laten zien kreeg ik in het begin wel een paar lessen van een dokter. Hoe je verband aanlegt, dat soort dingen. Gelukkig waren de behandelingen die ik moest doen niet super moeilijk. En iedereen was al even bezig toen ik er in 2016 in kwam, dus Jelle (de Jong, red.) en Monique (van de Ven, red.) konden ook veel uitleggen. Maar om nou te zeggen dat ik liever arts was geworden dan actrice, nee, bepaald niet. Ik kan niet tegen bloed, dus dat maakt het al lastig.”

Ben je van Vlieland gaan houden?

“Ja en nee. Ik had het er erg naar mijn zin en het is er prachtig. Maar zo’n klein eiland is mij te rustig. Er zijn mensen dat heerlijk vinden, ik heb het op een gegeven moment wel gezien.”

De scène waarin jij de euthanasie van Oscar begeleidt, die in de serie de slopende ziekte ALS heeft, was dat heftig?

“Ik vond het verbazingwekkend lastig. Iedereen werd ook best emotioneel die dag. Misschien ook omdat het een van de laatste opnames was. Aan de andere kant was het ook een mooie ervaring. Leopold Witte, die Oscar speelt, had zich echt verdiept in het ziekteverloop en was close met een ALS-patiënt. Die man is inmiddels overleden, dat maakt het nog meer beladen.”

Die ziekte speelt een grote rol in het laatste seizoen.

“Die bekende ‘Ik ben inmiddels overleden’-posters van Stichting ALS Nederland zijn zo heftig en confronterend. Ik vond het heel waardevol dat wij op een andere manier aandacht konden geven aan de ziekte. Hoe meer hoe beter. Ook buiten de opnames om waren we ermee bezig. Iedereen die er tijd voor had deed mee aan de Amsterdam City Swim voor ALS.”

Waar ben je nu mee bezig?

Ze lacht. “Allemaal geheime dingen. Ik heb net de opnames van de film Vals achter de rug. Verder kan ik niets vertellen, behalve dat het leuk is.”

Dokter Deen, donderdag - NPO 1 • 20.35 uur

Meer over:

Reageren