Politie blank, boeven zwart

Acteur Edwin Jonker vindt casting Flikken Rotterdam tikje racistisch

18 Juni 2019 13:27 | serie | Door Irma Tomas

© ANP
Edwin Jonker, Jezus in The passion 2019, is chagrijnig over de casting bij Flikken Rotterdam. Hij vindt het niet kunnen dat zo'n beetje alle flikken in kwestie nogal bleekjes zijn.

Edwin uit zijn kritiek in een Volkskrant-interview met schrijver Robert Vuijsje over de rol die zijn afkomst speelt „Die serie speelt in het Rotterdam van nu, de meest gemengde stad van Nederland”, zo betoogt Jonker. Het is niet Dokter Deen op Vlieland of Baantjer in het Amsterdam van vroeger. En dan hebben ze in Rotterdam een cast van alleen maar blanke politieagenten, op één na. De boeven zijn wél donker. Dat vind ik niet kunnen.”

Annie

Toch is het volgens de acteur lang niet allemaal kommer en kwel in de acteerwereld. „Later dit jaar heb ik een rol in de musical Annie. Ik speel Oliver Warbucks, de kale blanke miljonair die Annie adopteert. De producenten zeiden: we willen geen statement maken, bij de audities was je gewoon de beste. Toch denk ik dat ze dit tien jaar geleden niet hadden gedaan.” En toen de half-Surinaamse Edwin Jonker een paar maanden geleden in The passion speelde, begon er volgens hem bijna niemand over zijn huidskleur. 

Reactie Avrotros

Avrotros zegt in een reactie tegen Nu.nl dat het 'in de ontwikkeling van Flikken Rotterdam continu bezig is om ervoor te zorgen dat er diversiteit binnen de cast is in zowel de hoofd- als bijrollen.'

Seizoen 4 van Flikken Rotterdam wordt op dit moment opgenomen. 

 

Meer over