Interview

Ahlaam Teghadouini licht tipje van de sluier op over nieuwe serie Sihame

28 augustus 2022 10:00 | serie | Door Jaap Friso

© KRO-NCRV

In de achtdelige KRO-NCRV-serie Sihame wordt de hoofdpersoon te schande gemaakt op sociale media. Met alle gevolgen van dien. Actrice Ahlaam Teghadouini speelt de hoofdrol: ‘Het is een groot maatschappelijk probleem.’

Jij speelt de rol van Sihame. Wie is zij?

Sihame is een achttienjarig meisje dat in een instabiele familiesituatie opgroeit. Ze heeft in haar eentje moeten knokken om iets van haar leven te maken. Als ze wordt geëxposed door haar vriendje, draait ze door. Sihame belandt in de jeugddetentie en als ze terugkeert in de maatschappij, is ze uit op wraak. Dat is het startpunt van de serie.”

Bekijk hier: De allereerste beelden van Sihame 

‘Sihame’ is een serie over ‘exposing’ en ‘shaming’. Kun je uitleggen wat die begrippen inhouden?

“Het is de manier waarop jonge mensen, meestal meisjes, op sociale media te schande worden gemaakt. Dat gebeurt door het plaatsen van intieme beelden zoals naaktfoto’s of seksueel getinte filmpjes. Het is een groot maatschappelijk probleem waar veel jongeren tegenwoordig al op jonge leeftijd mee in aanraking komen.”

Heb je een idee hoe we hier beter mee om kunnen gaan?

“In de serie wordt benadrukt dat we minder hard moeten zijn voor de slachtoffers. Die kunnen er meestal moeilijk over praten, het is een enorm taboe. Heel vaak wordt het als eigen schuld gezien, ze hadden maar beter op moeten letten. Maar dat is onterecht: jongeren kunnen de gevolgen echt niet overzien en worden onvoldoende voorgelicht. We moeten als maatschappij beter zorgen voor onze kinderen, want zij zijn de toekomst.”

De serie speelt zich voor het grootste deel af in een Turks-Marokkaanse omgeving. Komt het probleem daar meer voor?

“Het is in mijn ogen vooral een probleem van strenge families waarin praten over seks taboe is. Als er dan seksueel getint foto- of videomateriaal opduikt, zoals bij Sihame, wordt er niet over gesproken maar is er meestal sprake van schaamte en verstoting. Dat is niet cultureel bepaald, het heeft vooral met de familiesituatie te maken.”

Herken je dingen van jezelf in Sihame?

“Ik ben van nature heel optimistisch en blij. Maar ik heb ook mijn weg moeten zoeken en mezelf vaak moeten bewijzen als Marokkaanse actrice in de theater- en televisiewereld. In deze rol heb ik veel van mezelf kunnen laten zien. Daar heb ik van geleerd dat ik soms wel erg hard voor mezelf ben. Dat mag best wat minder.”

Je speelt een heftige rol, hoe ben je daarmee omgegaan?

“Ik heb me waanzinnig goed voorbereid en iedere stap van Sihame geanalyseerd, vaak samen met de regisseur. Ik stelde de vraag: ‘Is ze een goed of een slecht persoon?’ De regisseur zei: ‘Sihame is vooral beschadigd en nog steeds een goed mens, maar ze doet soms slechte dingen.’ Eigenlijk wil je er vooral voor Sihame zijn, ze verdient het om geknuffeld te worden. De serie laat voor mij zien dat we allemaal een klein kind in ons hebben voor wie we goed moeten zorgen, het kan zich zo maar in de steek gelaten voelen.”

Sihame is vanaf 28 augustus 2022 elke zondag te zien om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

Meer over