Interview

Alles over de nieuwe dramaserie Santos: 'Het is meer Shakespeare dan Mocro Maffia'

9 november 2023 10:00 | serie | Door Bram de Graaf

© Topkapi Series/BNNVARA

De nieuwe dramaserie Santos over een liefdeskoppel in de Rotterdamse onderwereld won op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf. Het scenario is van Ashar Medina en hoofdschrijver Chris Westendorp

Waar gaat Santos over?

“Over het liefdeskoppel Glenn en Yola. Samen proberen ze een leven op te bouwen in het hedendaagse Rotterdam, los van hun familie en vriendengroep. Maar die zijn beide verwikkeld in de misdaad en trekken zo aan hen dat ze een ingewikkelde strijd moeten leveren.”

Het idee komt van Ashar Medina en Giancarlo Sánchez, de makers van ‘Mocro maffia’. Is het daarmee te vergelijken?

“Het is meer Shakespeare dan Mocro Maffia. Voor het eerst zien we een liefdesverhaal van twee mensen van kleur op de Nederlandse televisie. Er zijn geen rivaliserende drugsbendes die elkaar het leven zuur maken. We maken de drugshandel juist een beetje belachelijk en laten zien dat het niet stoer is om te dealen. Het karakter staat centraal – het zijn personages waarmee de kijkers zich kunnen identificeren en met wie ze kunnen meeleven. En die de fouten maken die zij ook maken.”

Geen extreem geweld dus, zoals in veel misdaadseries tegenwoordig?

“De dreiging van geweld is veel spannender dan het geweld zelf, vind ik. Het gaat echt over die twee mensen, waar omheen geweld is. Ze willen daar niets mee te maken hebben, maar dat blijkt lastig vanwege het milieu waaruit ze komen. Ik word zelf best ongelukkig van dat hele rauwe, keiharde geweld in series als Mocro Maffia. Het belangrijkste in Santos is: wie wil je zijn? Wil je iemand neerschieten of wil je goed doen? En lukt het je de persoon te zijn die je wilt zijn?”

Hoe was het om als Amsterdamse een serie over Rotterdam te maken?

“Omdat ik er veel vrienden heb, kom ik er regelmatig en graag. Er hangt een vrolijke en leuke energie. Het mooist vind ik de eerlijkheid en openheid van de Rotterdammers, er is weinig opsmuk en het is er laagdrempelig. Iedereen doet gewoon en is zichzelf. Er zijn net als in Amsterdam meer dan honderd culturen, maar in Rotterdam leven die, anders dan daar, door elkaar heen. En tegelijkertijd hebben ze te maken met enorme hoeveelheden drugs die de havens binnenkomen.”

Waar kijk je zelf graag naar na een drukke werkdag?

“Ik ben dol op series als Feedback en After Life. Dat zijn korte afleveringen, met echte menselijke verhalen die me raken. Dat zit ook in mijn eigen scenario’s van bijvoorbeeld Zeven kleine criminelen en Jongens. En nu Santos. Alles wat ik maak, heeft iets met oprechtheid en menselijkheid.” 

Santos is vanaf 9 november iedere donderdag om 20:25 uur te zien bij BNNVARA op NPO3. Terugkijken kan via NPO Start. Liever vooruitkijken? Dat kan via NPO Plus en NLZiet.

Meer over