Interview

Angela Schijf over nieuw seizoen Flikken Maastricht: 'Er komt een oude bekende in Eva's leven'

17 februari 2023 10:00 | serie | Door Tijgerbloed Teksten

© AVROTROS

De fans zitten er klaar voor: het alweer zeventiende seizoen van Flikken Maastricht begint. Hoofdrolspeelster Angela Schijf groeit nog steeds in haar rol van politievrouw Eva van Dongen. ‘Ik heb vooral leren loslaten.’

Wat betekent spelen in deze succesvolle serie voor jou?

“Het klinkt bizar, maar kan het nog steeds niet echt geloven. Dit succes valt niet meer met een ander project te evenaren, besef ik. Families kijken samen, opa en oma inclusief. Flikken hoort echt thuis in de Nederlandse huishoudens, uniek toch?”

De serie is wel donkerder geworden.

“Klopt, persoonlijk vind ik het geen serie voor kinderen van tien, elf jaar, het mag soms best lichter. Ik vind het ook weleens leuk als er niemand doodgaat. Die discussies hebben we weleens op de set, al moet je niet te veel kapiteins hebben op een schip en hou ik me bij mijn uitvoerende rol.”

Wat kunnen we verwachten?

“Eva heeft het rustig gehad op persoonlijk vlak, dit seizoen komt een oude bekende in haar leven die dicht bij haar staat. Liefdesvonken? Ik kan niets verklappen. Ik denk sowieso dat Eva niet zo goed is in de liefde. De opnames liepen tot half januari dus ik ben als kijker straks ook weer verrast door het eindresultaat, al ken ik de scripts van haver tot gort.”

Wat voor soort zaak zou jij voor Eva bedenken als je het script zou mogen bepalen?

“Eentje waarin ze aan het twijfelen wordt gebracht over alles. Eva houdt graag de controle, dus wat zou ze doen als zekerheden wegvallen? Dat maakt me nieuwsgierig. Ze is best een lastig personage om te spelen, dat wordt vaak onderschat. Tien keer makkelijker om superemotionele scènes te spelen dan om in dat strakke keurslijf van Eva te blijven, niet te veel, ook weer niet te weinig emotie. Het voelt als balanceren op een koord.”

Wat betekent de ‘Flikken’-familie voor jou?

“Het voelt altijd als thuiskomen. De kerngroep is in die jaren amper veranderd, dat maakt het extra hecht. Ik zou danig in paniek raken als een van hen zou zeggen, ik stop ermee. Ik heb zoveel geleerd en ik leer nog steeds. Voorheen was ik nogal fanatiek in de voorbereiding, iemand zei tegen me: ik heb liever dat je goed slaapt dan dat je elke zin perfect kent. Daarna heb ik leren loslaten, ik speel vrijer, meer ontspannen. En ik heb natuurlijk kilometers gemaakt. Als ik nu op een filmset sta en er wordt in moordend tempo gedraaid schiet ik niet in de stress. Lappen tekst leren? Mij maakt het niets uit.”

Staan er nog andere projecten op de rol?

“Voor het eerst even niet. Dat ik die keus kan maken is de luxe van Flikken, ik dender nu eens niet door en blijf eens lekker thuis bij mijn gezin met opgroeiende kinderen. Maar ik doe nergens een slot op, als er een toffe film langskomt, wie weet.”

Komt er ooit een twintigste ‘Flikken’-seizoen?

“Soms dagdromen we daarover op de set, maar geen idee. Heel eerlijk, elk seizoen weer denk ik: wat als straks niemand kijkt? Je mag nooit ervan uitgaan dat succes vanzelfsprekend is. Ook niet met een ijzersterk merk als Flikken Maastricht.”

Flikken Maastricht is vanaf vrijdag 17 februari weer wekelijks om 20:20 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over