Interview

Barry Atsma: Acteren soms een kwestie van mazzel hebben

Na The Split en Bad Banks is Barry Atsma met een rol in The Rook opnieuw in een internationale serie te zien. "Soms is het gewoon een kwestie van audities doen en mazzel hebben", vertelt de acteur in een interview met deze site.

Je bent nu bij Ziggo te zien in de nieuwe serie The Rook, waar gaat dat over?

Het gaat over een jonge vrouw die op een avond in de stromende regen wakker wordt op de Millennium Brigde in Londen. Het is een nogal bloederig tafereel, want ze ligt er tussen allemaal lijken. Ze is haar geheugen kwijt, maar komt er door allerlei briefjes die ze eerder aan zichzelf schreef achter wie ze is. Ze ontdekt dat ze in gevaar is en moet vluchten. Alleen weet ze niet voor wie.

Je speelt Peter van Syoc, wat is dat voor figuur?

Hij is een charmant, maar psychotisch sleutelfiguur van een crimineel kartel. Maar verder is het een nogal problematisch karakter om over te praten want erg spoilergevoelig. Mijn rol is een bijrol en dat maakte dat ik veel vrijheid had en door dat psychotische van hem helemaal los kon gaan tijdens het spelen. Ook weleens lekker!

Ben je trots op de serie?

Ja, zeker. Het is een steengoede serie geworden. Vooral Emma Greenwell, die de hoofdrol speelt en die mensen kennen van True Detective, is echt goed. Voor haar is The Rook haar grote doorbraak. Voor mij was vooral leuk om weer aan zo’n groot project mee te doen 

Waar zit hem het verschil als je het vergelijkt met Nederlandse series?

Het verschil zit hem vooral in het tempo. Bij Klem draaien we acht, soms negen pagina’s script per dag. Bij The Rook waren dat er twee. Over een blok van tien zinnen doen ze daar rustig 2 dagen, dat is in Nederland ondenkbaar. Met mijn Hollandse nuchterheid en denk ik dan soms 'nou hebben we het er toch wel op staan?’, maar dan moet ik toch de volgende dag wéér terug. De budgetten zijn in het buitenland vaak ook veel groter.

En je krijgt meer betaald.

Ja, ik krijg ook meer betaald dan in Nederland. Maar dat is niet zo gek, want het beoogde publiek is ook veel groter. Overigens is meer geld voor mij geen trigger om in zo’n project als The Rook te stappen. Dat je in het buitenland kunt werken aan hoogwaardig sciencefiction is voor mij veel interessanter.

Je had rollen in Bad Banks, The Split, The Rook, Tatort... Zou je Nederland verruilen voor het buitenland?

Op dit moment werk ik gemiddeld zo’n 3 dagen per week in het buitenland. Dat gaat hartstikke goed en dat zou ik graag zo houden. Ik wil namelijk ook graag thuis zijn om mijn kinderen te zien. Binnenkort werk ik weer eventjes niet omdat mijn vriendin Noortje (Herlaar, red.) dan de musical Lazarus gaat doen. En daarna ga ik weer verder met de serie Klem.

Wat kan je al vertellen over het derde seizoen van BNNVARA-serie Klem?

In oktober gaan we weer beginnen met de opnames. Dan doe ik die jas van Hugo weer aan, trek de snelbinders van zijn fiets wat strakker, doe zijn brilletje op en gaan gaan we er weer vol voor. Over de inhoud kan ik nog niet zoveel kwijt, want daar wordt ook tegenover ons nu nog geheimzinnig over gedaan.

Tot slot: in welke bestaande serie had je graag een rol gehad?

Hm, dat vind ik lastig. Ik ben eigenlijk ben ik niet zo’n dromer, meer een doener. Zo is het acteren voor mij ook begonnen. Dingen komen op mijn pad, ik begin gewoon en heb het dan meestal wel naar mijn zin. Soms is het gewoon een kwestie van audities doen en mazzel hebben. Dat is het wonder van het vak als acteur, soms gaat het heel wonderlijk. 

The Rook is sinds maandag 1 juli te zien bij Ziggo Movies & Series

Meer over:

Reageren