Martin

Acteur Peter Haber over het succes van de misdaadserie Beck

6 maart 2021 10:33 | serie | Door Irma Tomas

© Bengt Wanselius
Een onderzoek naar een narcotica-netwerk en een macabere vondst in een kofferbak. Professionele en persoonlijke uitdagingen wachten Peter Haber als inspecteur Martin Beck in een nieuw seizoen van de Zweedse misdaadserie Beck.

Hoe gaat het met Martin Beck?
“Beck is nog altijd vrij eenzaam. Vrienden heeft hij nauwelijks. De dood van zijn trouwe makker en collega Gunvald dateert weliswaar alweer van een aantal jaren geleden, maar hakt er nog altijd flink in. Misschien dat Beck zo langzamerhand ook wel de hoop heeft opgegeven dat het ooit nog wat kan worden met de mensheid. Hij is vrij depressief.”

Had u twijfels om de rol weer op te pakken?
“De eerste keer toen ze me vroegen of we weer vier nieuwe Beck’s konden opnemen, dacht ik: liever niet. Het is geen gemakkelijke klus. Ik word er ook niet jonger op. Maar ik zag wel de uitdaging. En het is goed om jezelf te blijven uitdagen.”

Welke verklaring heeft u voor het succes van Beck?
“Het feit dat het altijd zulke realistische verhalen zijn. Beck gaat over échte mensen. Kijkers kunnen zich vrij gemakkelijk vereenzelvigen met de hoofdpersonages, het slachtoffer van het misdrijf, de familieleden en soms ook de dader. Martin Beck probeert altijd te begrijpen wat iemands beweegredenen zijn om een misdrijf te plegen. En dat is hopelijk ook weer boeiend voor de kijker.”

Is er dit seizoen nog wat veranderd?
“Er voegt zich een nieuwe politieman bij het team. Zonder te veel op de gebeurtenissen vooruit te lopen, kan ik zeggen dat Martin Beck deze jongeman niet helemaal vertrouwt. Hij vindt hem te jong voor de job en hij vreest dat hij de regels niet in acht zal nemen. Of Beck uiteindelijk gelijk gaat krijgen moet men zelf maar gaan bekijken.”

Was de vorig jaar overleden schrijfster Maj Sjöwall, die samen met haar man Per Wahlöö ooit de boeken schreef, eigenlijk nog bij de serie betrokken?
“Maj las vooraf altijd alle scenario’s. We zaten ooit midden in de opnamen van een restaurantscène, toen Maj onverwacht op de set verscheen. Vanuit de verte hoorden we iemand van de crew roepen dat zij er echt niet door kon omdat er opnames plaatsvonden. ‘Ik mag er wél door,’ zei het onbekende oude dametje streng tegen de jongen die haar niet had herkend. ‘Ik ben namelijk de moeder van hem daar, de moeder van Martin Beck!’”

In al die jaren dat u Beck vertolkt is de werkwijze van de politie enorm veranderd.
“Toen we in 1997 met de serie begonnen hadden de scenarioschrijvers een plot bedacht over pedofielen die via internet jacht maakten op jonge kinderen. Daar werd op de Zweedse radio destijds hard om gelachen. Wat een onzin, riepen ze. Veel te vergezocht. Inmiddels heeft de werkelijkheid ons helaas allang ingehaald. We proberen onze serie een weerspiegeling te laten zijn van de huidige samenleving. Dat beeld is misschien niet altijd even positief, maar dat is nu eenmaal de werkelijkheid.”

Beck | zaterdag | NPO 3 | 20.25 uur

alle seizoenen zijn eveneens te bekijken op MyLum

Meer over