Te zien bij AVROTROS

Benja Bruijning en Kim van Kooten over de ziekenhuisserie Dag & Nacht: 'Onze troef is humor'

12 april 2023 09:59 | serie | Door Tijgerbloed Teksten

© Nyk Dekeyser

Kim van Kooten en Benja Bruijning schitteren in de nieuwe AVROTROS-serie Dag en Nacht, over de afdeling verloskunde van een modern ziekenhuis. Tragiek, spanning en humor, het zit er allemaal in: ‘Het kwam soms dichtbij.’

Hoe is ‘Dag en nacht’ ontstaan?

Kim: “De serie is gebaseerd op de Deense ziekenhuisserie The Shift (Dag & nat). De Nederlandse versie ontstond min of meer toevallig in een gesprek tussen de Nederlandse producent en bedenker Lone Scherfig. Zij vond het zonde dat het enorme decor niet hergebruikt kon worden, zo ontstond het idee voor een Nederlandse bewerking. Toen kregen regisseur Joram Lürsen en ik de vraag om ermee aan de slag te gaan.”

Jullie hebben gefilmd in België.

Benja: “Het decor bestond uit twee verdiepingen, vanwege die hoogte paste het alleen in een studiocomplex in Vilvoorde. Het was een enorm legopakket, op de achterkant van de muren stonden in het Deens allerlei aantekeningen. Daar zaten we bijna vier maanden.”

Om je in te leven mocht je met verloskundigen bevallingen begeleiden. Hoe was dat?

Kim: “Pittig. Ik werd begeleid door twee leuke verloskundigen die ook op de set aanwezig waren. Met alle acteurs hebben we ook nog les gehad op de verloskundeopleiding. We moesten met een pop medische handelingen oefenen. Ik heb zelfs een foto van Benja met een koffer met verschillende nepvagina’s in alle stadia van ontsluiting.”

Kwamen er ook persoonlijke herinneringen boven?

Kim: “Soms kwam het best dichtbij. Mijn tweede bevalling was in het ziekenhuis, ik was toen erg ziek, dat kwam af en toe wel terug. Het maakte me extra dankbaar voor de goede zorg die ik toen kreeg. De serie is eigenlijk een soort standbeeldje voor zorgpersoneel.”

Benja: “Bij onze bevallingen hebben we tussendoor zitten gieren van de pret. Ik weet nog dat ik honger had, het duurde meer dan 24 uur. Anna, mijn vriendin, werd misselijk van de geur van eten, ze stuurde me naar de woonkamer. Toen ze even later binnenkwam zat ik met mijn bord op schoot voetbal te kijken, het was een heel grappig clichébeeld: alsof ik die wedstrijd belangrijker vond dan de bevalling. We hebben daar hard om gelachen, ze vroeg zelfs nog hoeveel het stond.”

Jullie spelen afdelingsleider Ella en kinderarts Jerry, zij hebben stiekem een relatie. Wie zijn ze?

Benja: “Jerry heet eigenlijk Jeremiah. Hij heeft zich losgeweekt uit het godsdienstige milieu en leidt een dubbelleven. Hij zit in een onmogelijke spagaat.”

Kim: “Ella is dol op Jerry maar ook blij dat hij getrouwd is, ze hoeft niet na te denken over hoe ze het leven samen gaan inrichten.”

Wat verwachten jullie van de serie?

Benja: “Het is altijd lastig in te schatten, maar ik heb zelf met heel veel plezier en ontroering gekeken.”

Kim: “Onze troef is humor, het is dramatisch treurig en spannend, maar ook heel grappig. Na twee afleveringen ken je iedereen en wil je die mensen niet meer kwijt.”

Dag & Nacht is vanaf 12 april 2023 elke woensdag om 20:35 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1. De reeks is vanaf dan ook in zijn geheel te zien via NPO Plus

Meer over