Speculeren maar

Benja Bruijning laat zich uit over Dag & Nacht: komt er een tweede seizoen?

25 april 2023 10:29 | serie | Door Judith Regeling

© Nyk Dekeyser
De nieuwe medische dramaserie Dag & Nacht gooit momenteel hoge ogen op zowel NPO1 als NPO Plus. Maar kunnen kijkers ook rekenen op een tweede seizoen? Benja Bruijning doet een boekje open.

En het ziet er goed uit voor de fans.

Ziekenhuisserie

De nieuwe medische dramaserie Dag & Nacht van AVROTROS ging enkele weken in première op NPO1 en lijkt qua succes nu al in de voetsporen te treden van Het Jaar van Fortuyn en De Stamhouder. De eerste aflevering werd namelijk, inclusief uitgesteld kijken, bekeken door 1,3 miljoen kijkers. Via NPO Start en NPO Pus had de start zelfs al meer dan 240.000 streams en de hele reeks (alle afleveringen) bijna 1 miljoen kijkers.

Komt er een tweede seizoen van Dag & Nacht?

Een tweede seizoen zou dus niet gek zijn, weet ook Benja Bruijning die in de reeks de rol van kinderarts Jerry speelt. "Ik mag er vast niets over zeggen. Het is allemaal heel erg ingewikkeld", stamelt hij bij Koffietijd als Patrick Martens hem ernaar vraagt. "Het idee is oorspronkelijk van wel. Er zijn immers ook heel veel afdelingen in een ziekenhuis."

Deens decor

Het 'idee' waar Benja Bruijning op doelt, komt uit Denemarken - waar de originele versie van deze serie is gemaakt. "Daar hebben ze iets geschreven en dachten: we gaan deze ziekenhuisserie in een studio maken. Het voordeel daarvan is namelijk dat je enkel wat bordjes hoeft te verwisselen om er een andere ruimte van te maken", licht de acteur toe. 

In Denemarken is deze reeks dan ook al uitgegroeid tot een langdurig project, maar daar kwam gelijk een 'nadeel' bij kijken. Tussen de opnames van diverse seizoenen na stond de studio namelijk leeg. Daarom besloten de makers om eens te kijken of er andere landen interesse hadden om diezelfde set te gebruiken. En zo kwam het uiteindelijk terecht bij Kim van Kooten en regisseur Joram Lürsen. "Kim heeft de reeks vertaald, steeds meer naar zich toegetrokken en het Deense origineel naar haar eigen smaak zitten bewerken. En toen is het decor hiernaartoe gehaald."

Benieuwd wat Benja Bruijning nog meer te vertellen heeft over Dag & Nacht? Beluister hieronder dan het hele fragment!

Dag & Nacht is iedere woensdag om 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1. Vooruitkijken kan via NPO Plus en NLziet.

Meer over