Interview

Chantal Janzen over Kees & Co

30 maart 2019 07:00 | serie | Door Irma Tomas

© Valentina Vos

Na veertien jaar is de serie Kees & co terug. Simone Kleinsma speelt weer Kees, maar er is dit seizoen ook een echte ‘co’. Chantal Janzen vertolkt Coosje, Kees’ nieuwe schoondochter.

Tekst: Carlijn Schepers

Kees & co’ is terug! Leuk?
“Heel leuk. Ik keek er vroeger veel naar. Vooral de herkenbaarheid spreekt mij zo aan. Ik smul bijvoorbeeld ook van Gooische vrouwen, maar er is maar een kleine gemeenschap in Nederland die zo is. Terwijl Kees & co herkenbaar is voor veel gezinnen. Qua hoe ze eruitzien, hoe ze wonen en wat ze meemaken. De hoofdrolspelers zouden zo je moeder of buurvrouw kunnen zijn. Dat is de kracht van de serie.”

Jouw personage, Coosje, is nieuw in de serie. Wat is zij voor iemand?
“Coosje is de vriendin van Kees’ zoon, Rudie. Ze is een beetje verwend, want ze was getrouwd met een rijke man. Uit dat huwelijk heeft ze twee puberkinderen en met Rudie krijgt ze nog een baby. En dat hele stel komt opeens bij Kees wonen. Maar Coosje vindt het rijtjeshuis met de aftandse meubels helemaal niks. En dat ze moet werken ook niet. Ze is het niet gewend een baan te hebben.”

Hoe is het om haar te spelen?
“Ik vind het erg leuk. Ikzelf lijk meer op Kees: droog, down to earth en een aanpakker. Coosje heeft dat helemaal niet. Zij breekt meteen een nagel. Ik vind het erg leuk een uiterste te spelen, maar na zo’n draaidag ben ik haar wel altijd een beetje moe. Coosje ligt zo ver af van hoe ik ben. Ze zit ook zo hoog in haar energie, dat heb ik zelf helemaal niet. Naast haar voel ik me echt een slak.”

De serie is opgenomen met livepubliek. Hoe was dat?
“Vanuit het theater weet ik natuurlijk niet beter. En toen ik op tv kwam moest ik juist wennen dat je niet meteen reactie kreeg. Maar dit is toch anders, want je speelt niet zoals in het theater, omdat er een camera op je staat. Als je een te lange pauze houdt omdat het publiek uit moet lachen dan doe je voor de kijkers thuis niets. Daarin moet je dus een middenweg vinden.”


Je wilde al lang een productie samen met Simone Kleinsma. Is het wat je ervan had verwacht?

“Zeker! We hadden al vaker losse dingen samen gedaan: musicaloptredens, awardshows. Maar nog nooit stonden we samen in een productie. Ik vond het erg leuk met haar te spelen Met de hele cast eigenlijk. Ik heb veel van Simone geleerd. Zij heeft dit al zo lang gedaan. Wij kunnen met z’n allen op haar bouwen.”

Voel je druk dat het net zo’n succes moet worden als toen?
“Ik ben vooral benieuwd naar de reacties. Want doordat tv zo verandert de laatste jaren, voel ik gek genoeg steeds minder druk. Vier jaar geleden scoorde alles sowieso boven de miljoen. Nu moet je al tevreden zijn met zeshonderdduizend kijkers. We mogen blij zijn als lineaire televisie gewoon nog een beetje leuk meedoet. Dus ik ga een keer niet wakker liggen van de kijkcijfers.”

Kees & co | zaterdag | RTL 4 | 20.00

Meer over