Interview

Chris Peters over Een Moord Kost Meer Levens: 'Ik was kapot na een draaidag'

14 november 2023 14:01 | serie | Door Irma Tomas

© RTL/Videoland

Chris Peters speelt de hoofdrol van Paul Spruit in de Videoland-serie Een Moord Kost Meer Levens naar het gelijknamige boek van Peter R. de Vries. En dat was een behoorlijke uitdaging voor de acteur.

Hoe was het om Paul Spruit te spelen?

“Ik vond het een enorme uitdaging omdat het zo’n grote rol is. Ik zit bijna in iedere scène en dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik moet de serie dragen.”

Hoe heb je je voorbereid?

“Het boek heeft daarbij fantastisch geholpen want alle achtergrond die je wil, kun je nalezen. Waar iemand vandaan komt, waar ie woonde, hoe dat voelde, enzovoorts. Soms kan voorbereiding trouwens ook tegen je werken. In het boek stond dat Paul op karate zat dus ik ben ook op karate gegaan. En toen ik daarna praatte met de regisseur vertelde hij dat ie dat er allang uit had geschreven.”

Heb je Paul Spruit zelf ook ontmoet?

“Je komt in een soort snelkookpan terecht waarin je alleen maar repeteert en opneemt en verder nergens tijd voor hebt. Maar er is contact geweest via de producent met Paul Spruit over de serie. Zelf heb ik heb hem een keer kort ontmoet.”

Hij komt over als een enorm tragische figuur. Zie jij hem ook zo?

“Hij is absoluut een tragisch figuur met een tragisch leven, maar ik heb geprobeerd om er iemand van te maken die ondanks alles toch altijd hoop houdt. Als er zoiets gebeurt als die vader heeft gedaan, heeft dat zo’n weerslag op het gezin, dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht. En Paul dacht door bepaalde beslissingen te nemen, het op te lossen. Maar daarmee maakte hij het alleen maar erger. Hij heeft veel keuzes gemaakt die werden ingegeven door wanhoop.”

Ben je een acteur die de ellende mee naar huis neemt, of kun je het makkelijk loslaten?

“Ik was kapot na een draaidag. Dan wilde ik alleen maar slapen. Maar ik had een matje en m’n haar was ook nog geverfd en dat gaf af op m’n kussen. Als ik ‘s ochtends wakker werd, zag ik meteen weer allemaal Paul. Ik kon hem niet helemaal van me afschudden.”

Peter R. de Vries was heel trots op dit boek, voel je dan ook meer verantwoordelijkheid als acteur?

“Ja. Hij heeft nogal wat bestsellers geschreven, maar ik snap heel erg dat dit zijn favoriete boek was. Naast de feiten gaat het ook heel erg over de psychologische effecten van een misdrijf. Wat is een dader, wat is een slachtoffer? En dat is een enorm interessant gebied voor een misdaadjournalist, maar ook voor acteurs. Ik weet dat de familie de Vries volledig achter de serie staat en er trots op is en dat geeft me een heel goed gevoel.”

Een Moord Kost Meer Levens is vanaf 14 november te zien op Videoland.

Meer over