Grietje in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen

Coby Timp: 'Ik heb mijn koppie er nog bij'

18 november 2019 10:00 | serie | Door Irma Tomas

© Elmer van der Marel

Eindelijk is het zo ver: de vriendenclub Omanido gaat naar Frankrijk om het door de overleden Eefje bedachte wijnreisje te maken. Ondanks haar dementie gaat Grietje ook mee. Coby is 89 maar teksten leren voor Het geheime dagboek van Hendrik Groen gaat haar nog prima af. 

Had u verwacht nog zo’n grote rol te krijgen in dit tweede seizoen van Het geheime dagboek van Hendrik Groen?
“Ik dacht eerst: Grietje zit op de gesloten afdeling, dus ik zal er ditmaal maar kort in zitten. Maar hoewel ze steeds verder achteruitgaat, mag ze toch nog mee met het wijnreisje. De andere leden van de club vinden dat dat moet. Onderweg blijkt dat ze ondanks alles haar gevoel voor humor weet te behouden: Grietje blijft een beetje ondeugend.”

Bevielen de opnames in Frankrijk?
“Het was hard werken, het moest toch in drie dagen gebeuren. Dus meteen na aankomst ’s avonds een opname, de volgende dag weer vroeg op voor een pittige, lange dag en dan nog zo’n lange dag – eigenlijk hadden we meer tijd moeten hebben. Maar het viel me nog mee hoe moe ik was toen ik weer thuis was. Ik heb na afloop vooral zitten nagenieten over hoe heerlijk het was en hoeveel plezier we hebben gehad.”

Uw personage Grietje lijdt aan dementie. Hoe is het om zo’n rol voor uw rekening te nemen?
“Dat was soms best confronterend en zwaar. Tijdens het spelen herkende ik vaak dingen die een bekende of een vriendin heeft meegemaakt. Wat zij moeten doorstaan is mensonterend. Dan mag ik wel mijn heup hebben gebroken – dat moet je nooit doen op mijn leeftijd – maar het is beter dat je daarvan moet herstellen dan dat er iets in je koppie mist, dat realiseerde ik me elke keer weer. En ik heb mijn koppie er nog bij: teksten uit mijn hoofd leren gaat me nog steeds goed af.”

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, NPO 1  • 22:20 uur

Meer over