Waargebeurd

Pierre Bokma en Jack Wouters in de nieuwe EO-dramaserie De Joodse Raad

2 februari 2023 14:03 | serie | Door Irma Tomas

© EO
Van series over de Tweede Wereldoorlog kun je er nooit genoeg hebben. Dat treft, want er is er weer eentje onderweg. In het waargebeurde De Joodse Raad spelen Pierre Bokma en Claire Bender de hoofdrollen.

Voorzitter van de Joodsche Raad David Cohen (Pierre Bokma) blijft tot het einde toe meebewegen met de Duitse bezetter ‘om erger te voorkomen.' Daarmee maakt hij onbedoeld de weg vrij voor de deportatie van 100.000 Joodse Nederlanders. Zijn dochter Virrie (Claire Bender) laat juist met gevaar voor eigen leven honderden Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie. Een verhaal over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar dood en verderf kent.

Hans Knoop

De vijfdelige serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal en het boek De Joodsche Raad van journalist Hans Knoop uit 1983. De Raad werd in het leven geroepen door de Duitse bezetter en fungeerde als een instrument van de nazi's. Maar dat doorzag de raad (in eerste instantie) niet. 

Monique Hendrickx

Jack Wouterse, Monique Hendrickx en Malou Gorter spelen ook rollen in De Joodse Raad van de EO. We kunnen straks op NPO 1 kijken naar De Joodse Raad. De opnamen zijn nu bezig, dus het zal nog wel even duren voordat de serie te zien is. 

Meer over