Romantiek in overvloed

De liefdes van soaplegende Laura Selmhorst in GTST

1 juni 2023 10:00 | serie | Door Jef Willemsen

© Tom Cornelissen

Jette van der Meij is deze week voor de derde maal in 33 jaar de bruid in GTST. Laura’s grote dag is het hoogtepunt van de jaarlijkse zomercliffhanger. Is driemaal scheepsrecht voor de soapveteraan?

Robert Alberts

Laura begon GTST met een scheiding. Haar man Robert (Wilbert Gieske) ging zo vaak vreemd dat hun huwelijk al in de eerste aflevering niet meer te redden viel. De tragische dood van dochter Lotje bracht hen echter weer samen en in 1993 trouwde het stel opnieuw. Na vijf jaar was de koek definitief op, maar de band tussen Robert en Laura blijft bestaan. Jette liet in 2020 haar gedachten gaan over een mogelijk einde van de soap. Ze zag Laura met Robert door de Franse lavendelvelden dartelen met onder in beeld de tekst: ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’

Wilbert Gieske en Jette van der Meij in GTST
Wilbert Gieske en Jette van der Meij in GTST


Tessel van Benthem

Dramaserie Vrouwenvleugel had in 1993 de primeur toen Bea Meulman en Leontien Ruiters op televisie zoenden. GTST was een jaar later minstens zo baanbrekend toen Laura gevoelens kreeg voor een vrouw. Ze verloor haar hart aan Tessel van Benthem (Truus te Selle), uitgerekend de behandelend arts van haar man Robert. De liefde was heftig maar van korte duur: na 45 afleveringen verdween dokter Tessel alweer uit de serie.

Truus te Selle en Inge Ipenburg in GTST
Truus te Selle en Inge Ipenburg in GTST

Dennis Tuinman

Laura viel in 2002 als een blok voor de knappe twintiger Dennis Tuinman (Koert-Jan de Bruijn). Ondanks het aanzienlijke leeftijdsverschil vierde de liefde hoogtij en werd er al snel getrouwd. Hun huwelijk strandde toen Laura zwanger raakte na een slippertje met Robert. De kans op een hereniging was verkeken toen Dennis ontdekte dat hij als baby was gewisseld in het ziekenhuis en dat zijn overspelige ex toch echt zijn biologische moeder was.

Koert-Jan de Bruijn
Koert-Jan de Bruijn

Rutger Goedhart

De liefde leek Laura in 2010 weer toe te lachen toen Rutger Goedhart (Edwin Rutten) haar het hof maakte. De goedlachse ondernemer bleek echter een ordinaire oplichter die heel Meerdijk geld wist af te troggelen voor een niet-bestaand natuurproject. Tot overmaat van ramp dumpte hij Laura uitgerekend op hun huwelijksdag. Rutger moest zijn wandaden met de dood bekopen: Laura’s puberzoon Sil bracht de malafide hartendief om in een vlaag van verstandsverbijstering.

Edwin Rutten en Jette van der Meij in GTST
Edwin Rutten en Jette van der Meij in GTST

Stanley Mauricius

Laura bleef na Rutger jarenlang alleen, maar in 2018 kon ze de charmes van Stanley Mauricius (Kenneth Herdigein) niet weerstaan. Ze vonden elkaar in een gedeelde liefde voor jazz, maar de relatie hield geen stand toen duidelijk werd dat Stanley niet van plan was te settelen in het soapdorp. Laura houdt van vastigheid en stabiliteit en dat is niet wat de vrijgevochten vader van Bing haar kon bieden.

Kenneth Herdigein als Stanley in GTST
Kenneth Herdigein als Stanley in GTST

Henk Visser

Laura moest in eerste instantie niets hebben van de volkse, tikje luidruchtige Henk Visser (Johnny Kraaijkamp). Al snel ontdekte ze dat Henk een gouden hart heeft en precies is wie ze in deze levensfase nodig heeft. Sinds duidelijk is dat Laura parkinson heeft, is hij haar steun en toeverlaat. Ze willen niet dat de aandoening de mooiste dag van hun leven verpest, maar de ervaring leert dat bruiloften in Meerdijk vaak dramatisch aflopen, zeker als ze in de zomercliffhanger vallen.

Johnny Kraaijkamp en Jette van der Meij
Johnny Kraaijkamp en Jette van der Meij

De cliffhanger van GTST is op 1 juni 2023 rond de klok van 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over